Dačić: Od 1.jula granice otvorene za ove 4 države!


IZVOR: n1info.com, republika.rs - 12.05.2020 | 20:45


Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da će od 1. juna granice Srbije biti otvorene za ulazak državljana Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i Severne Makedonije, dok sva ograničenja ostaju za državljane zemalja Evropske unije sa kojima "nema nikakvih razgovora pre 15. juna", jer je takav stav EU.

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Ivica Dačić

Dačić je u emisiji "Upitnik" na RTS-u izjavio da je takva odluka, koja će važiti za građane ovih zemalja jednostrana, odnosno da je to stav Srbije, dok će za odlazak građana Srbije u te zemlje važiti propisi koje je svaka od ovih zemalja donela pojedinačno.

On je rekao da Srbija i sada prihvata dolazak svojih državljana iz bilo koje zemlje, ali da je pitanje kako oni mogu da dođu jer je potrebno da se otvore humanitarni koridori u slučaju tranzita preko treće zemlje, za šta se traže garancije.

Prema njegovim rečima od početka epidemije koronavirusa u zemlju je vraćeno 15.000 državljana Srbije iz različitih zemalja humanitarnim letovima koji nisu naplaćivani, a na preporuku Vlade od ponedeljka je Er Srbija, pre uspostavljanja redovnog saobraćaja koji treba da krene od 18. maja, počela da realizuje vanredne letove koji se za putnike naplaćuju.

- Predložili smo Er Srbiji da uvede letove pošto je Vlada prestala sa humanitarnim letovima. Već je počelo da funkcioniše, juče je iz Pariza vraćeno 110 ljudi - kazao je Dačić.

On je rekao da strani državljani i dalje ne mogu da uđu u zemlju jer "nije liberalizovano kretanje nigde u Evropi, pa nije ni kod nas", odnosno da je za ulazak svakog pojedinačnog stranog državljanina, osim propisanog testa na koronavirus ne starijeg od 72 sata, potrebno i posebno odobrenje komisije čiji su članovi predstavnici više ministarstava.

Dačić je rekao i da je problem što u zemljama u okruženju, Evropskoj uniji, kao ni u svetu, povodom pandemije koronavirusa mere nisu standardizovane, i da svega nekoliko zemalja i dalje bez ograničenja primaju strane državljane, među kojima su Velika Britanija i Meksiko.

Od početka epidemije koronavirusa, prema rečima ministra Dačića, prestala je da funkcioniše diplomatska aktivnost u klasičnom i neposrednom smislu, a svi susreti organizuju se onlajn, preko video konferencija ili telefonskim razgovorima.