(RECEPT) Kolibri torta: Jednostavna raskoš inspirisana prolećem


IZVOR: Republika - 16.04.2020 | 06:00


Na vrata vašeg doma konačno je stigao omiljeni prolećni praznik, Uskrs. Da li ste sve pripremili da vaša uskršnja trpeza i ove godine bude pretvorena upravo malo kraljevstvo hrane lepog ukusa ikreacija šarenih dezena? Znate li da ovu čaroliju lako možete da realizujete jednom nabavkom u Lidlu, ali i uz sjajne recepte?

Foto: Ninipanini

Kolibri torta

Kako ne biste proveli previše vremena razmišljajući o tome kojim dezertom ove godine da oduševite svoje ukućane, Lidl gastro zvezda Nina Vaš -@ninipanini.rs ima odličan recept za Kolibri tortu, koja svojim izgledom i ukusom odiše prolećem. Osnovni sastojci su 4 zrele banane i konzerva ananasa, tako da se odgovor na pitanje zašto se baš za nju odlučila sam nameće, a uz to, svi proizvodi su na dohvat ruke u Lidlovim prodavnicama širom Srbije.

Foto: Ninipanini

Potrebno je sledeće:

Za koru:

  • 350g brašna Castello
  • 1 prašak za pecivoBelbake
  • 1 kašičica cimeta Kania
  • 350g kristal šećera Castello 
  • 4 zrele banane
  • 1 konzerva ananasa Freshona
  • 2 cela jaja
  • 240ml suncokretovog ulja Vita Dor
  • 50g seckanih oraha / badema /lešnika

Foto: Ninipanini

Za krem:

  • 5 žumanaca
  • 250g šećera u prahu Belbake
  • 1 mileram Pilos
  • 250ml slatke pavlake Bianca Lieve

Priprema:

Napravite koru tako što ćete zagrejati rernu na 180°C.

U jednu posudu pomešajte suve sastojke: brašno, prašak za pecivo, cimet, šećer, a u drugu prvo izgnječite banane u kašicu, pa im dodajte komadiće proceđenog ananasa, a zatim u to umutite jaja i ulje.

Mokre sastojke dodajte suvim i mešajte varjačom dok se sasvim ne sjedine. Na kraju dodajte seckane orahe ili voće po želji.

Foto: Ninipanini

Pecite kao dve odvojene kore u kalupu veličine 20-25cm koji ste prethodno dobro podmazali i obložili papirom za pečenje. Kore se peku oko 35-40 minuta, kada fino narastu i porumene, a sredina bude sasvim pečena.

Nakon pečenja kore umotajte u plastičnu foliju i ostavite na sobnoj temperaturi da se sasvim ohlade.
Za to vreme žumanca mutite na pari sa 5 kašika šećera dobrih 10 minuta. Nakon toga malo ih prohladite, pa im dodajte mileram i šećer,a zatim dobro umutite. Smesa će biti dosta retka.
U drugoj činiji čvrsto umutite slatku pavlaku, pa joj dodajte mileram sa žumancima i mutite dok se ne sjedine. Fil je potrebno ohladiti nekoliko sati u frižideru pre filovanja.

Na kraju sastavite tortu i ukrasite svežim cvetićima ili po želji.

Detaljniji recept i Nininu inspiraciju pogledajte na blogu, a mi se nadamo da vam je Lidl gastro zvezda pomogla da se odlučite koji ćete slatkiš praviti za predstojeći praznik. Imamo samo jednu napomenu – iako smo rekli da se lako i brzo pravi, kad je budete napravili bićete iznenađeni kako raskošno izgleda. I biće vam jasno zašto će ona predstavljati krunu vaše uskršnje trpeze.