U podne bez simptoma, već uveče na respiratoru: DRAMATIČNO UPOZORENJE DIREKTORKE ZA PULMOLOGIJU!


IZVOR: B. K. - 30.03.2020 | 21:48


Direktorka Klinike za pulmologiju KC Srbije Violeta Vučinić upozorila je da svi građani, bez izuzetka, treba da obrate pažnju na eventualne simptome koronavirusa i dodala da je posredi nepredvidiva bolest jer se ne zna kada stanje može da se pogorša.

Foto: Tanjug/AP

- Malo se zna o bolesti. I sve nas to veoma plaši, veoma je nepredvidiva. Primili smo čoveka bez komorbiditeta, pratećih bolesti, relativno mladog uzrasta, primljen je oko podneva, a već uveče je bio kandidat za intenzivnu negu - navela je i dodala da su smešteni na klinici različitog uzrasta - najmlađi je 1988, dok najstariji ima 85 godina.

Poseban oprez Vučinićeva savetuje hroničnim bolesnicima, onima sa astmom, hroničnom opstruktivnom bolesti pluća, za koje je navela da su u životnom riziku.

- Ako osete kašalj, stezanje u grudima, temperaturu, malaksalost, i druge simptome klasičnog gripa moraju da obrate pažnju i da nikako ne odlažu posetu lekaru - poručila je ona.

Epidemiolog Predrag Kon saopštio je da su u poslednja 24 sata u Srbiji potvrđena još 44 slučaja zaraženih, a imamo i tri nova smrtna slučaja.

- Primećuje se da je opao broj pozitivnih u odnosu na poslednja dva dana, što ni u kom slučaju ne može da bude loše, ali ne smemo ni da se zavaravamo, ovo je možda samo jedan kratak predah - rekao je Kon i dodao da je najviše zaraženo stanovništvo u radno aktivnom uzrastu, odnosno od 25 do 55 godina, u Beogradu je takvih čak 65 odsto.