Lete crepovi i kapije! Povećajte oprez zbog najave RHMZ: Do kraja dana snažni udari vetra, evo gde će biti najgore!


IZVOR: Republika - 05.02.2020 | 15:56


Posle naglog zahlađenja, Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao je još jedno upozorenje koje se odnosi na jake udare vetra.

Foto: Tanjug/D. GOLL

Foto: Ilustracija

- Posle podne i uveče u brdsko-planinskim krajevima jugozapadne, južne i jugoistočne Srbije očekuje se novih 5 do 10 cm snega, ponegde i više, a u nižim predelima manji snežni pokrivač. Duvaće jak i olujni severozapadni vetar, koji će na planinama usloviti stvaranje snežnih nanosa, od sutra (06.02.) u postepenom slabljenju - stoji na sajtu RHMZ-a.

Danas je u Beogradu u popodnevnim satima vetar otkinuo kapiju koja je udarila u autobus gradskog saobraćaja i tom prilikom je povređena jedna putnica.

Osim toga, juče je u centralnoj Srbiji duvao jak vetar koji je na mnogim objektima napravio manju štetu. Na mnogim kućama uništeni su delovi krovova jer je vetar nosio crepove.

RHMZ: Moguće su štete na imovini i problemi u saobraćaju

U Beogradu inače danas duva vetra jačine i preko 60 km/h i na snazi je žuti meteoalarm.

Kako je upozorio Republički hidrometeorološki zavod, moguće su štete na pokretnoj i nepokretnoj imovini, problemi u transportu i saobraćaju (zanošenje automobila na putevima), štete na šumama, drveću u parkovima i individualnom drveću ( lomljenje manjih i tanjih grana), problemi u građevinarstvu - naročito u radu sa kranovima, indirektna opasnost od povređivanja ljudi i životinja, otežava već tešku situaciju ( šumski i drugi požari, ekološka katastrofa, ometanje akcija spašavanja). Uticaji se odnose na dobro i redovno održavane objekte tvrde građe, zdravo drveće i slično.

Upravo zbog ovakvih nepredviđenih situacija, potrebno je povećati oprez prilikom kretanja. Takođe, preporuka je da bez preke potrebe ne provodite duži vremenski interval napolju u trenucima kada su udari vetra najjači.