Običaji i tradicija tokom Božića koje morate ispoštovati ako želite dobru godinu


IZVOR: E. S. T. - 07.01.2020 | 04:00


Božić je veliki događaj za svakog vernika. Pravoslavci ovaj veliki hrišćanski praznik slave 7. januara, na dan koji označava rođenje Hristovo. Za njega su vezani mnogi običaji: ne ide se u goste, već se slavi u sopstvenoj kući. Hrišćani tradicionalno veruju da bi tog dana svi koji su u svađi trebalo da se izmire.

Foto: ST/N. MANDIĆ

Foto: Ilustracija

 Srpski telegraf predstavlja tradicionalne običaje na Božić.

Božić je najveseliji pravoslavni praznik, kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista, i slavi se tri dana. U božićno jutro domaćica mesi česnicu - pogaču u koju umesi novčić i izbocka je grančicom badnjaka i ispeče.

Česnica predstavlja slavski kolač na Božić i, kada je pečena, iznosi se za sto, okreće se kao slavski kolač, preliva vinom i na kraju lomi na onoliko delova koliko ima ukućana. Veruje se da će onaj ko dobije deo česnice sa novčićem biti srećan tokom čitave godine. Nakon lomljenja, sledi čestitanje praznika rečima: "Hristos se rodi" i "Vaistinu se rodi" i ručak, koji je prvi mrsni obrok nakon dugog posta.

Običaj je da se na Božić nigde ne ide u goste, već da porodica taj praznik provodi na okupu u porodičnoj atmosferi.

Prva osoba koja u kuću uđe na Božić jeste položajnik - prijatelj kuće koji bi trebalo da kući i njenim ukućanima obezbedi zdravlje, sreću, blagostanje i mir. Simbolički, položajnik predstavlja tri mudraca koja su pratila zvezdu sa istoka i koja su Hrista na rođenju darovala tamjanom, zlatom i mirisom.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Tim povodom položajnik otvara vrata peći ili šporeta, džara vatru, izgovarajući brojalicu: "Koliko varnica, toliko srećica, koliko varnica, toliko parica", prizivajući tako blagostanje u dom u koji je došao. Nakon izvršene dužnosti, domaćica kuće ga daruje prigodnim poklonom.

Božić u urbanoj sredini

U gradskim sredinama se, umesto velikog drveta, uzme manja hrastova grančica i manja količina slame. Sve se to, zajedno sa pečenicom, uoči Božića unosi u kuću i stavlja ispod slavske ikone na istočnom zidu stana ili kuće.

Zapali se sveća i kandilo, što simboliše vatru i ognjište. Kuća se okadi tamjanom, izgovore se molitve koje se znaju ili se pročitaju iz molitvenika i to veče se provodi u prijatnoj porodičnoj atmosferi uz slušanje crkvene muzike i pesama ili uz gledanje filmova verske ili moralne sadržine.

Zato je veoma važno da Božić bude neradni dan da bi se praznična atmosfera upotpunila.