Ne biste verovali odakle sve dolaze da rade u Srbiji! Naših radnika sve manje, glavni su ONI!


IZVOR: Jelena MITROVIĆ - 02.11.2019 | 06:35


I stranci dolaze da rade u Srbiji! Prema nekim procenama, u Srbiji danas ima oko 10.000 inostranih radnika, a u tu brojku uključeni su i oni koji rade legalno i oni na crno.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Trbuhom za kruhom u našu zemlju stižu sa svih strana sveta, iz Indije, Pakistana, Kine, Turske, Italije, Tadžikistana, Albanije, Makedonije, BiH, i uglavnom ovde rade kao zanatlije - zidari, moleri, tesari, keramičari, skeledžije, farbari, vozači...

Naši otišli u Evropu

Stranci, prema rečima Gorana Rodića iz Građevinske komore Srbije, najčešće su angažovani na poslovima gde manjka radna snaga iz Srbije.

U Srbiji se danas, kaže on, radi i gradi na svakom koraku - putevi, vodovod, kanalizacija, železnica i upravo na tim infrastrukturnim projektima su zaposleni strani stručnjaci najrazličitijih profila.

10.000 inostranih radnika ima u našoj zemlji

- Samo Beograd ima oko 2.000 aktivnih gradilišta, a trenutno je prisutan nedostatak građevinaca u celoj zemlji. Mi sada iz Evrope i Azije angažujemo zidare, tesare, molere, farbare, rukovaoce mašinama, stručnjake za elektroinstalacije... jer su naši majstori otišli za boljim platama u Nemačku, Dansku, Švedsku, pa mi više nemamo kvalitetnu svoju i mladu radnu snagu. Oni ovde dolaze zbog zarade jer je, na primer, Evropa infrastrukturno izgrađena i nema mnogo investicija te vrste, pa tamo i nema mnogo posla za stručnjake tih profila. S druge strane, neki od njih, poput Kineza, dolaze jer im je dobra referenca da rade u Evropi. Prvo Srbija, pa posle dalje Mađarska, Nemačka... - navodi Rodić za Srpski telegraf.

Na građevinama, kako kaže, angažovani su i migranti. Ti ljudi, razume se, neprijavljeni su i obično rade mesec, dva, pa nastavljaju dalje...

Ima dosta i žena

Oko tri četvrtine stranaca koji dođu u Srbiju zaposlili su poslodavci u Beogradu, a radnici najčešće imaju srednju stručnu spremu, pokazuju najnoviji podaci Nacionalne službe za zapošljavanje. Osim u prestonici, posao još pronalaze i kod poslodavaca u Novom Sadu, Nišu, Sremskoj Mitrovici i Pančevu... Interesantno je da je svaka četvrta dozvola za rad u 2018. godini (ukupno 3.003) izdata ženama stranim državljankama.

Inače, broj izdatih radnih dozvola strancima iz godine u godine je sve veći, tvrde iz NZS.

Pa je tako 2015. godine izdato 6.362 radne dozvole, 2016. godine 7.340, dok ih je pretprošle godine bilo 7.647.