Udruženje sudija i tužilaca Srbije pozdravilo kadrovske promene u Društvu sudija Srbije


IZVOR: Republika - 29.09.2019 | 19:22


Udruženje sudija i tužilaca Srbije oglasilo se povodom izbora novog rukovodstva Društva sudija Srbije.

Foto: Public

UST

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) pozdravlja činjenicu da se Društvo sudija Srbije, nakon kadrovskih promena, po svoj prilici okreće davno zaboravljenim strukovnim temama i pozdravlja konferenciju koja je ukazala na nezadovoljavajući materijalni položaj sudija.

Reagovanje Društva sudija Srbije, iako dolazi nakon snažne kampanje UST koja je u mnogome doprinela da se ponovo u javnosti pokrenu teme zarada, naknada zarada i beneficiranog radnog staža u pravosuđu i našeg poziva drugim strukovnim udruženjima da se ovoj temi priključe, predstavlja korak u dobrom smeru i vraćanje najstarijeg sudijskog strukovnih udruženja osnovnim ciljevima, koji kao da su vremenom ostali izgubljeni u raznim mrežama projektne aktivnosti. Za UST je ovo jasan pokazatelj da su nova strukovna udruženja itekako potrebna struci kako bi novim idejama i energijom rešavala probleme koje godinama stoje van fokusa starih udruženja.

UST ukazuje i na to da se poruka o neophodnosti poboljšanja materijalnog položaja sudija najpre šalje građanima iz sudnica u kojima se brzo i efiksano rešavaju predmeti nagomilani katastrofalnom reformom pravosuđa iz 2009. godine, te smatra da nije naročito dobro da se takva poruka čuje sa konferencija održanih u elitnim hotelima, ali to ne menja činjenicu da je poruka jasna i iskrena. UST se iskreno zahvaljuje sudiji Dragani Boljević na požrtvovanom radu u Društvu sudija Srbije i herojskoj odbrani struke tokom sramnog reizbora, čija je žrtva i sama bila, za razliku od drugih vajnih boraca za struku koji su tu priliku iskoristili samo da napreduju gazeći preko svojih kolega izbačenih direktno na ulicu.