DIVLJE SVINJE PUSTOŠE SELA: Meštani ostaju bez letine, životinje se ničega ne plaše, a u pohode kreću u čoporima!


IZVOR: novosti.rs, Republika - 15.09.2019 | 03:05


Divlje svinje zadaju ovih dana velike probleme ivanjičkim poljoprivrednicima, koji, dešavalo se, preko noći ostaju bez polja ovsa, raži, kukuruza, krompira...

Foto: pixabay.com

Divlje svinje

Lovci pričaju da je u ivanjičkom kraju, očigledno došlo do prenamnožavanja ove divljači, te da ih je potraga za ukusnom hranom naterala da se sve više približavaju domaćinstvima, što se pre nekoliko večeri dogodilo u selima Osonica i Luke.

- Pojeli su više od hiljadu struka belog kukuruza koje smo gajili šest meseci. Razumeo bih da su pojeli klipove gotovo zrelog žita, ali su pojeli i stabljike, isekli, počupali iz korena. Treće noći su preorali kompletnu njivu sa krompirom. I to samo na 150 metara od kuće. Očito je da se ne plaše ničega i da u pohod za hranom idu u većim grupama, neretko i po njih dvadesetak - rekao nam je Nikola Bošković, poljoprivrednik iz Osonice, koji dodaje da za svojih 75 godina nije doživeo ovakvu neprijatnost.

Foto: pixabay.com

Sve jedu!

Milovanu Lukoviću iz istog sela divlje svinje su pojele krompir na deset ari površine, a Božidaru Simoviću uništile zob. Oni su štetu prijavili lovačkom udruženju "Čemernica" u Ivanjici, ali još nisu dobili nikakv zvaničan odgovor o proceni i naknadi štete.

- Uložili smo novac i rad i znoj da bismo nešto posejali, i da imamo, ali sad nam ova divljač sve uništi. Ne znamo da li će nam iko isplatiti štetu, ali ovo je više nepodnošljivo, ležemo i budimo se sa zebnjom šta će nas dočekati u njivi - kazali su nam poljoprivrednici.

U lovačkom udruženju "Čemernica", koje gazduje lovnim područjem od više od 74.000 hektara kažu da divlja svinja u ovom trenutku nije u lovostaju i može slobodno da se lovi.

- Za štete od divljači koje se tretiraju kao trajno zaštićene vrste odgovorna je država, odnosno Ministarstvo za zaštitu životne sredine - Odsek za zaštitu prirode. Za divljač koja je na režimu lova i lovostaja, u koju spadaju i divlje svinje i jazavci, pričinjenu štetu snosi korisnik lovišta pod uslovom da je korisnik poseda preduzeo odgovarajuće mere zaštite od divljači u saradnji sa korisnikom lovišta - objasnio je Vukić Kostić, predsednik UO ovog udruženja u Ivanjici. - Pozivamo vlasnike kojima je letina delimično ili potpuno uništena da nam se obrate odnosno da prijave štetu.

ODSTRELjENO ŠEST

Lov na divlju svinju je otvoren. Kako smo saznali, lovci su u poslednjih dvadesetak dana odstrelili šest jedinki. I sami seljani su odlučili da se suprotstave ovoj životinji, pa i oni organizuju noćne čeke.