Srbija dobija regionalne centre za borbu protiv korupcije


IZVOR: Tanjug - 07.09.2017 | 21:39


Srbija će ove jeseni dobiti nove regionalne centre za borbu protiv korupcije, koji će zvanično početi da rade 1. marta kada počinje i primena Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i terorizma.

Foto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

Foto: Ilustracija

Centri će biti locirani u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kraljevu i činiće ih specijalna odeljenja za borbu protiv korupcije, što je za "Novosti" potvrdio državni sekretar u ministarstvu pravde, Radomir Ilić.

Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) goniće optužene za visoku korupciju od preko 200 miliona dinara, organizovani kriminal i terorizam, dok će u regionalnim centrima biti procesuirani okrivljeni za zloupotrebu službenog položara, prevare i zloupotrebe poverenja u privredi, pranje novca, nesavestan rad u službi i slične inkriminacije, nakon što centri profunkcionišu.

- Ministarstvo pravde je u punom zamahu priprema za primenu novog zakona. Njime je broj krivičnih dela protiv korupcije proširen, pa će samim tim i nadležnost TOK biti šira, ali će se dela iz oblasti korupcije koja ne potpadaju pod TOK goniti učetiri regionalna centra - objašnjava Ilić.

On naglašava da će tužilac formirati udarne grupe sastavljene od ljudi koji su bitni za određenu istragu, kao npr. ppredstavnika Poreske uprave, Uprave za sprečavanje pranja novca, Carine...