Teorija zavere? Koja nacija najmanje veruje vakcinama, a gde smo tu mi?


IZVOR: Telegraf, Republika - 19.06.2019 | 10:34


Istraživanje koje je objavila agencija Gallup došla je do zaključka da jedan od tri Francuza misli da su vakcine nesigurne po zdravlje, a čak 20 odsto njih veruje da vakcine nemaju nikakav efekat na organizam. Studija je obuhvatila preko 140 hiljada ljudi u preko 140 zemalja širom sveta.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Francuzi se nalaze na prvom mestu po skepticizmu prema vakcinama, a kada je Srbija u pitanju, ova studija navodi da je čak 95 odsto naše dece uredno vakcinisano.

Ukrajinci takođe nemaju poverenje u vakcine i samo njih 50 odsto reklo je bi vakcinisalo svoje dete. U nepoverenju prate ih Belorusija sa 46 odsto, Moldavija 49 odsto i Rusija 62 odsto. S druge strane u državama južne Azije vlada veliko poverenje prema vakcinama, pa je kod njih procenat i preko 95 odsto.

Rezultati su ovakvi jer su ljudi, konkretno u Francuskoj izgubili poverenje ne samo u vakcine već u medicinu i nauku, u vladu i farmaceutsku industriju. Ipak, Svetska zdravstvena organizacija navodi da su vakcine i dalje najbolji put ka imunizaciji.

Francuska je u poslednjih godinu dana podigla broj vakcinisane dece ispod dve godine, sa 3 na 11 vakcinisanih. Dejvid Loev iz farmaceutske kompanije Sanofi Pasteur kaže da u poslednje vreme sve više kolaju priče da vakcine izazivaju zdravstvene probleme, ali ističe da je među njima veliki broj lažnih vesti i informacija koje kruže društvenim mrežama koje zapravo stvaraju velike probleme.