ŽALOSNO! Jezive scene na Zaovinskom jezeru - gola zemlja, stabla padaju, kuće se ruše...


IZVOR: Republika - 06.04.2019 | 08:57


Nivo vode Zaovinskog jezera na Tari drastično je opao, pokrenuta su klizišta do sada nezapamćenih razmera, dok se slike popucale zemlje i oštećenih kuća samo ređaju na društvenim mrežama.

Foto: facebook.com/Drina Info Portal

Zaovinsko jezero

Već pet dana 13 kuća na Zaovinskom jezeru je na klizištu koje je i dalje aktivno. Meštani u napuklim kućama, bez puta, vode i struje, strahuju za svoju bezbednost. Pale su čak i bandere sa strujom. U brdu se , kažu, dan i noć čuje tutnjava od odrona u šumi. Padaju stabla, pričaju uplašeni meštani.

Jezero Zaovine je akumulaciono jezero reverzibilne hidroelektrane Bajina Bašta. Iz Elektroprivrede su saopštili da nije došlo do vanrednog ispuštanja vode i da je kota jezera oko 20 metara iznad dozvoljenog minimuma. Meštani su pak veoma zabrinuti.

 

 

 

Službe Nacionalnog parka Tara, u kome su Zaovine, obavestile su Zavod za zaštitu prirode, čija stručna lica treba da urade procenu ove katastrofe, kako po materijalna dobra, tako i po prirodu u zaštićenom području.

 

 

 

 

 

 

U Zaovinama klizište svaki dan poprima sve veće razmere i iz Nacionalnog parka upozoravaju da boravak na ovom području više nije bezbedan.