Albanijan post: Sporazumom o nestalima Kosovo izgubilo priliku da tuži Srbiju za genocid


IZVOR: Republika - 04.05.2023 | 13:41


Uz ovako usvojenu Deklaraciju Kosovo će imati problem da pokrene najavljivanu tužbu za genocid protiv Srbije.

Foto: fotomontaža/Tanjug/AP/pixabay.com
Albanijan post: Sporazumom o nestalima Kosovo izgubilo priliku da tuži Srbiju za genocid

U Deklaraciji o nestalim licima koju su u Briselu 2. maja usvojili kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić nema termina "prisilno nestali", već "prinudno nestali", što predstavlja terminologiju van međunarodnih konvencija, uz koju se ne može tražiti obeštećenje za žrtve, piše Albanijan post.

- U saopštenju se koristi termin prinudno nestala lica, a ne prisilno, kompromis koji su prihvatile obe strane. Vlada nije bila dovoljno uporna u ovom aspektu - rekao je Mazljumi Baralji profesor međunarodnog prava .

Prema rečima Baraljiua, Kosovo će uz ovako usvojenu Deklaraciju imati problem da pokrene najavljivanu tužbu za genocid protiv Srbije, piše Kosovo online.

- Ali o tome će odlučivati sudovi, pa će vreme pokazati kako će to biti ocenjeno u slučaju bilo kakvog spora pred Sudom - dodao je on.

Bivši predsednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani smatra da se usvajanjem Deklaracije o nestalima Kosovo izjednačilo sa Srbijom, i samim time Beograd više ne snosi odgovornost za nestala lica tokom poslednjeg rata na Kosovu.

Srpska strana je rekla da je izraz "prisilni nestanak" uklonjen otkako je postignut dogovor Besnika Bisljimija i Petra Petkovića, ali je kosovska vlada tada saopštila da je to samo srpska propaganda i da je taj termin ostao, piše Kosovo online.

Razlog za veliki značaj korišćene terminologije je i u Međunarodnoj konvenciji za zaštitu svih lica nestalih usled nasilja.

Član 24 ove konvencije govori o kompenzaciji za žrtve, odnosno tačka 4 člana 24 kaže da „svaka država će u svom pravnom sistemu obezbediti da žrtve prisilnog nestanka imaju pravo na kompenzaciju”.

Sa terminologijom koja se koristi u sporazumu "prinudno nestala lica", a ne kako je definisano Konvencijom "prisilno nestala“, odšteta se ne može tražiti, piše Kosovo online.

BONUS VIDEO: