ROBOTI ĆE ŠPARTATI PROMENADOM! Čudo na Savi: U Srbiju uskoro stiže tehnologija budućnosti


IZVOR: J. D. J. - E. S. T. - 08.04.2023 | 06:15


Zahvaljujući ruskim emigrantima iz IT firme "Jandeks", pametni roveri će za početak snabdevati stanovnike Beograda na vodi.

Foto: www.profimedia.rs
ROBOTI ĆE ŠPARTATI PROMENADOM! Čudo na Savi: U Srbiju uskoro stiže tehnologija budućnosti

Beograd na vodi je stambeni i poslovni prostor svetskog nivoa i najveća šoping-destinacija na Balkanu, zbog čega mnogi turisti hrle da ga posete. Uskoro će dobiti još jednu atrakciju - robote-dostavljače.

Naime, najranije za mesec dana očekuje se da Savskom promenadom špartaju robot-roveri za autonomnu dostavu koje je razvila ruska kompanija "Jandeks". Kada ova čuda tehnike stignu u Beograd, srpska prestonica će biti jedina u ovom delu sveta koja je uvela i ovakav način dostave.

Foto: Nemana Pancic

Aleksandar Vučić

- Imaćemo ruski "Jandeks", za mesec-dva ćemo imati robote koji će raznositi stvari po Beogradu na vodi i šire. Raznosiće razna čuda, imaćemo među prvima u Evropi, bićemo prvi koji će imati teren na kojem ćemo probati autonomna vozila, to imaju Amerika i Kina i mi možemo biti prvi - rekao je Vučić.

Nakon početnog testa očekuje se da kasnije počnu dostavu i širom grada.

Napredovali 40 mesta u oblasti digitalizacije

Naša država je inače postigla veliki napredak u oblasti digitalizacije. Naime, prema poslednjem globalnom izveštaju Svetske banke, koji uporedno prati napredak 198 ekonomija sveta u oblasti digitalne transformacije, Srbija se našla na 11 mestu na svetskom nivou, odnosno na visokom četvrtom mestu u Evropi. U odnosu na 2020, Srbija je napredovala 40 mesta, što nas je dovelo na prvo mesto u regionu, ali i ispred Austrije, Španije, Nemačke i Velike Britanije.

DO ULAZNIH VRATA

Foto: e-stock

Beograd na vodi

Kako se može videti na njihovom sajtu, roboti su veličine putnog kofera i kraću se brzinom prosečnog hoda, prenoseći male pakete. Ovi roboti-dostavljači u Rusiji su "počeli sa radom" još 2020. U početku su dostavljali hranu, ali je u međuvremenu asortiman usluga proširen. Funkcionišu tako što se u "kofer" stavi hrana ili bilo šta drugo, a kada rover isporuči paket do ulaza, na telefon klijenta stiže obaveštenje i verifikacioni kod koji se unosi u aplikaciju da bi robot omogućio preuzimanje porudžbine. Uređaj se kreće sam, ali pod nadzorom daljinskog operatera.

Inače, ova ruska kompanija već nekoliko godina u Srbiji ima dostupne usluge Jandeks taksija i Jandeks dostave. Da imaju ozbiljne namere, govori i sastanak premijerke Ane Brnabić s predstavnicima kompanije u novembru, na kom je najavljeno otvaranje razvojnog centra u kojem će biti zaposleno više od 800 inženjera koji će raditi na najsavremenijim IT rešenjima.

Kako funkcionišu

- voze hranu i druge proizvode u specijalnom koferu

- kada stigne do ulaza, klijentu stiže obaveštenje i verifikacija

- kreće se sam, pod nadzorom daljinskog operatera

NOVE TEHNOLOGIJE

Od početka rata u Ukrajini Beograd je postao popularna destinacija za ruske emigrante, među kojima je najviše IT stručnjaka. Prema rečima predsednika Vučića, u Srbiju je došlo mnogo mladih i najobrazovanijih Rusa koji su u Beograd doneli nove tehnologije.

- U martu je zabeležen rekord, podneto je 10.000 zahteva za boravišne i 5.000 zahteva za radne dozvole. Ti mladi ljudi u Srbiju i Beograd su doneli nove tehnologije, to su najobrazovaniji Rusi, i zahvaljujući njima će uskoro roboti raznositi stvari po gradu, a Srbija dobiti šansu da prva u Evropi dobije teren za testiranje autonomnih vozila - poručio je predsednik.

Izvoz IT sektora 2,7 milijardi

Foto: Slobodan Miljević

Ana Brnabić

Da je IT sektor budućnost Srbije, govori podatak da je prošle godine izvoz sektora za informaciono-komunikacione tehnologije (IKT) u 2022. iznosio 2,692 milijarde evra, što je 45 odsto više nego 2021, a ove godine se očekuje dodatni rast. Naime, kako je istakla premijerka Ana Brnabić, Srbija je danas međunarodno priznata kao zemlja inženjera, inovativnih i kreativnih ljudi.

- Zbog toga danas u Srbiji svoje proizvode i rešenja razvijaju neke od najpoznatijih kompanija na svetu kao što su "Majkrosoft", NCR, IBM, "Cisco'", "Kontinental", "GoDady", "Šnajder", ali i relativno nove, izuzetno uspešne, kompanije kao što su "Epik gejms", "Rivijan" ili "Poligon" - rekla je Brnabićeva.