ROŠTILJ MAFIJA - ZAKIDANJE NA GRAMAŽI PLJESKAVICA: Jedno nude u meniju, mnogo manje u lepinji!


IZVOR: Jelena JOKANOVIĆ - 26.01.2023 | 11:09


Svuda u svetu važi što u izlogu, to u radnji! Ali to izgleda ne važi za srpske roštiljdžije. Oni u meniju navode jednu gramažu, a prodaju drugu, dok mi naivno verujemo da ćemo dobiti ono što smo naručili.

Foto: ST/D. KADIĆ/www.profimedia.com
ROŠTILJ MAFIJA - ZAKIDANJE NA GRAMAŽI PLJESKAVICA: Jedno nude u meniju, mnogo manje u lepinji!

Ako ste kupili čokoladu od 100 grama, zasladićete se do poslednjeg grama, međutim, to ne važi za pljeskavice pošto meso nakon pečenja kalira između 16 i 30 odsto u odnosu na ono što piše u meniju, u zavisnosti od sastava (loj, soja, voda).

Podsetimo, Republika je za emisiju "Potrošačka patrola", koja se emituje na Jutjub kanalu Republika news napravio eksperiment.

Kupili smo pljeskavice u pet poznatijih beogradskih fast fud restorana i izmerili ih. Svaka od pet pljeskavica imala je manje nego što je navedeno, bile su između 30 i 57 grama mršavije (pogledajte tabelu).

Foto: youtube.com/printscreen

U meniju jedna gramaža, u lepinji druga

Na pitanje zbog čega pišu jednu gramažu, a prodaju drugu, u jednom od restorana brze hrane su nam rekli da bi u tom slučaju bili na gubitku.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača (NOPS), kaže:

- Tačno je propisano šta pljeskavica mora da sadrži, udeo mesa, procenat masnoće. Ukoliko deklarišu kao usitnjeno meso, onda tu nema nekih posebnih propisa. A većina pribegava ovome zbog inspekcije. To koliko meso kalira je do kvaliteta mesa, ako je ono kvalitetno, kaliraće minimalno. Ako je puno vode, znatno će izgubiti - objašnjava Papović.

Foto: youtube.com/printscreen

Papović: Ako je meso kvalitetno vrlo malo će kalirati

Tako su, ukratko rečeno, pljeskavicu provukli kroz rupu u zakonu.

Ipak, roštiljdžije ne smatraju da je to što kupac naruči jedno, a dobije drugo, problematično.

REZULTATI MERENJA


restoran pre pečenja posle pečenja manje u %
"Valter" 230 173 29%
"Loki" 180 128 28%
"Viner" 200 154 23%
"Stepin vajat" 150 124 18%
"Pončo" 180 150 16%
* izraženo u gramima
 

Kako su nam rekli u "Vineru", sve što je u meniju odnosi se na sirovo meso. Mada to nigde nije precizno naglašeno, tvrde, kupci to vrlo dobro znaju. S druge strane, iz "Valtera" navode:

- Naši proizvodi se u svežem stanju isporučuju u lokale i kao takvi su upisani na stanje magacina lokala. Svi proizvodi imaju jasne deklaracije, gde je, između ostalog, navedena i težina proizvoda u sirovom obliku, koja je lako proverljiva od nadležnih inspekcijskih službi. Razduživanje gotovih proizvoda sa stanja magacina prilikom prodaje odnosi se na sirov proizvod, pa, samim tim, količina u jelovniku navodi se u obliku pre termičke obrade. Zbog niza faktora ne postoji precizan način utvrđivanja procenta kaliranja prilikom pečenja.

Šta se sve stavlja u pljeskavice

- loj
- soja
- hleb
- krompir
- povrće (kod punjenih)
- alkohol...