LEPO! VAŠINGTON POST NAHVALIO BEOGRADSKE RESTORANE: Kuvari stvaraju moderna kulinarska dela inspirisana tradicionalnim jelima


IZVOR: Republika - 06.01.2023 | 17:27


Američki list je nahvalio srpske kuvare i prestoničke restorane.

Foto: pixabay.com
LEPO! VAŠINGTON POST NAHVALIO BEOGRADSKE RESTORANE: Kuvari stvaraju moderna kulinarska dela inspirisana tradicionalnim jelima

Američki Vašington post, u najnovijoj reportaži iz Srbije nije štedeo pohvale na račun beogradskih restorana. Novinarka Liza Vejstuč u tekstu o gastronomskoj ponudi Beograda iznosi detalje i hvali srpsku kuhinju.

Ona podseća da je Beograd rušen i obnavljan 40 puta i dodala da se sa svakim prelazom menjala i lokalna kuhinja.

Na listi su se našli restorani Tisa, Iva, Homa, JaM, Enso, Salon 1905 i The Square.

Američki list je nahvalio srpske kuvare, za koje pišu da stvaraju moderna kulinarska dela inspirisana tradicionalnim jelima.

- U sredu uveče, krajem septembra, trpezarija na Tisi bila je prepuna. Modernom, minimalističkom restoranu u Zvezdarskom okrugu, bilo je to tek peto veče, ali su stolovi traženi nedeljama.

Restoran - sve oštre linije, tonovi pepela i bisera, plavo drvo i nameštaj od ratana - izgledalo je kao mešavina skandinavskog dizajna i estetike džungle. Činilo se da svi nešto slave. Na trpeze su dostavljene runde rakije, srpske voćne rakije. Prema rečima jednog konobara, kupci su tražili konfit od celera sa puterom od tartufa, rumom i lešnikom.

Tisa je treći restoran Vanje Puškara, jednog od sve većeg broja kuvara koji primenjuju savremene tehnike u domaćoj hrani regiona, podstičući nastanak novobalkanske kuhinje koja je u suprotnosti sa tradicionalnim kafanama, prijatnim kafanama poznatim po tanjirima svinjskog mesa i obilnim seljačkim jelima.

Kako je srpska vlast menjala ruke tokom milenijuma, Beograd je devastiran i obnavljan više od 40 puta. Sa svakim naglim prelazom, lokalni načini hrane se menjaju. Ali neke stvari opstaju: plodna polja, velikodušni vinogradi, planinsko zemljište i mirisne šume ove nekadašnje republike bivše Jugoslavije.

Za Puškara i druge, saradnja je ključna. Kuvari koji stoje iza nove beogradske klase finih gastronomskih proizvoda su rapsodični o bliskoj saradnji sa mesarima, farmerima i proizvođačima sira raštrkanih po celom selu. Oni pozajmljuju iz knjige o novoj nordijskoj kuhinji, pokreta koji je doveo do Nome, restorana u Kopenhagenu koji se smatrao vrhuncem žanra.

Svet je primetio. Prošle godine, prestižni francuski restoranski vodič Golt i Milo objavio je prvi vodič kroz Srbiju i proglasio Puškara za kuvara godine u zemlji. Krajem 2021. Mišelin je predstavio svoj prvi vodič kroz restorane u Beogradu. Francuska kompanija za proizvodnju guma nije dodelila nijednu zvezdicu u Beogradu, ali je 14 restorana označeno kao "preporučeni Mišelin". Početkom decembra prošle godine spisku su dodata još tri - piše u američkom listu.

BONUS VIDEO