ZVICER JE KAŠĆELANOV ŠEF! Šokantne poruke sa kriptovane aplikacije Skaj otkrile hijerarhiju kavačkog klana


IZVOR: Republika - 10.08.2022 | 09:10


Specijalno državno tužilaštvo (SDT) Crne Gore došlo je do šokantnih saznanja koja bacaju novo svetlo na odnose snaga u crnogorskom podzemlju i hijerarhiji ozloglašenog kavačkog klana.

Foto: youtube.com/printscreen/Tanjug/Ap/Ilustracija
ZVICER JE KAŠĆELANOV ŠEF! Šokantne poruke sa kriptovane aplikacije Skaj otkrile hijerarhiju kavačkog klana

Prema informacijama koje su objavile Vijesti pozivajući se na saznanja iz SDT, Kotoranin Slobodan Kašćelan, koji važi za jednog od vođa ozloglašenog kavačkog klana, u hijerarhiji kriminalne organizacije bio je podređen stvarnom šefu - Radoju Zviceru.

U spisima predmeta protiv navodnih članova te kriminalne organizacije, kojoj, prema tvrdnjama tužilaštva, pripada i službenik Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) Petar Lazović, detaljno se opisuje ko je u kriminalnoj piramidi od članova imao kakvu ulogu.

Istražitelji pokušavaju na osnovu komunikacije koju su pripadnici tog klana imali putem kriptovane telefonske SKY aplikacije, da u potpunosti sastave mozaik njihovog delovanja.

Foto: youtube.com/printscreen

 

U spisima SDT-a tako piše da je Kašćelan postao član Zvicerove organizacije tokom druge polovine 2020. godine, kada je ta grupa formirana na teritoriji Crne Gore, Južne Amerike, Afrike, Evrope, Azije i Australije, s ciljem međunarodnog šverca velikih količina droge, ubistava i drugih teških krivičnih djela.

- Okrivljeni Kašćelan je osnovano sumnjiv da je u periodu između druge polovine februara i početkom marta 2021. godine, posredstvom telefona sa zaštićenom aplikacijom SKY ECC, sa šifre 1ANELM ostvario telefonsku komunikaciju za Zvicerom, postupajući kao dio mreže preprodavaca i posrednika u prodaji opojne droge koju je organizovao okrivljeni Zvicer - piše u spisima koje su Vijesti imale na uvid.

Dodaje se da je tokom telefonske komunikacije, Kašćelan od Zvicera dobio uputstva da za potrebe kriminalne organizacije obavlja kupoprodaju, dogovara cijenu i mjesto primopredaje kokaina, te da su u konačnom to djelo počinili kao saizvršioci.

Foto: youtube.com/Vijesti Online

 

Osnovana sumnja, prema istim dokumentima, proizlazi iz sadržine ostvarenih komunikacija i razmijenjenih poruka.

Hektore imam momka koji oće da radi. Pitao me da li imamo onu liniju'... 'Gana, Luana angola, Ponte Noire, Algeciras, Antverpen i Tangemed (Maroko) to mu je linija'… 'Brod mu se zove Calabria, ide sada 20. februara bi trebalo'… 'Ako žabari dođu do Rima, a oni su nas tražili ja ću se truditi da ovdje pare budu u 4-5 dana'…'140h su spremili žabari pa da gringo nađe nekog da to prebaci do Amsterdama'… 'Do kad pare moraju biti u Amsterdam da šalje za Ekvador da se puni'…'Brate ovako sam izburgijao, žabari su u ponedjeljak u Rim ne mogu prije i vozač će biti u nedjelju veče đe pa uzima pare i ćera sve za Zagreb a u Zagreb da je transfer ja dobijam ovdje isti dan pare - navodi se.

To su samo neke od poruka koje je Kašćelan slao Zviceru, a koje su uvrštene kao dokaz Specijalnog državnog tužilaštva protiv te kriminalne grupe.