VRELINA U BEOGRADU: Pogledajte kako su pakleni letnji dani u prestonici izgledali pre više od 60 godina (VIDEO)


IZVOR: Republika - 04.08.2022 | 11:53


Filmski zapisi sačuvani su bez tona, a naknadno je umontirana odgovarajuća muzička podloga i izbor iz članaka iz dnevnih novina.

Foto: youtube.com/Igor Stegic
VRELINA U BEOGRADU: Pogledajte kako su pakleni letnji dani u prestonici izgledali pre više od 60 godina (VIDEO)

Ni ove godine nas nisu zaobišle visoke letnje temperature, ali paklene vrućine na beogradskom asfaltu nisu nikakva novost niti udarna vest. Tome svedoči i dokumentarni film iz 1961. nazvan "Vrelina u Beogradu".

Postupkom "kreativne upotrebe arhive", a istovremeno poštujući izvorni arhivski zapis, njegovu prvobitnu namenu i autorski postupak, ekipa "Trezora" sačinila je ovu dvanaestominutnu emisiju o vrelim danima u srpskoj (u to vreme jugoslovenskoj) prestonici, avgusta 1961. godine kada se temperatura danima kretala iznad 38 stepeni.

Filmski zapisi sačuvani su bez tona, a naknadno je umontirana odgovarajuća muzička podloga i izbor iz članaka iz dnevnih novina "Borbe" i "Politike" iz prve polovine avgusta 1961. godine, navode autori ovog video-materijala.

Kadrovi snimljeni 2, 10. i 11. avgusta 1961. prikazuju grad i njegove žitelje tokom nesnosnih vrućina, kupališta na levoj obali Save ispod Brankovog mosta, na Adi Ciganliji i na tek otvorenom bazenu Tašmajdan, zatim život lađara na beogradskim rekama, životinje u Zoološkom vrtu, gužve na stanicama gradskog prevoza, živost na autobuskoj stanici...

Kako su se Beograđani tada borili sa vrućinama i kako je to sve izgledalo, pogledajte u snimku ispod.

Bonus video: