POČELA VAKCINACIJA ROMA! Vesić: Odziv je veliki i ja im se na tome zahvaljujem!


IZVOR: Republika - 03.04.2021 | 12:11


U Beogradu je počela velika akcija vakcinacije romske populacije kojoj se, prema rečima zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, odazvao veliki broj Roma.

Foto: Uprava grada Beograda

Goran Vesić

Nakon obilaska punktova za vakcinaciju Roma u Ripnju, Vesić je novinarima rekao da je Grad Beograd zajedno s Nacionalnim savetom Roma formirao mobilne timove koji su obilazili Rome i delili im štampane letke na romskom o značaju vakcinacije.

- Odziv Roma je veliki i ja im se na tome zahvaljujem. U 144 naselja u Beogradu živi oko 36.000 Roma i trudićemo se da dođemo do svakog od njih, kao i do svakog drugog našeg sugrađanina kako bismo podigli svest o značaju vakcinacije i vakcinisali što veći broj ljudi - rekao je Vesić.

Od ponedeljak stižu nove velike količine kineske vakcine, pa je Vesić pozvao sve koji se do sada nisu vakcinisali da to učine u predstojećem, drugom talasu vakcinacije.

 Vesić je ukazao i da je tim premijerke Ana Brnabić napravio analizu koja je pokazala da gradovi koji imaju veći procenat vakcinacije imaju manje zaraženih.

- Vakcinacija znači da ćemo se što pre vratiti normalnom životu - rekao je Vesić.

Dodao je da zaključno s današnjim danom u Beogradu je vakcinisano 32,6 odsto punoletnih građana, a revakcinisano više od 23 odsto punoletnih.

Foto: Uprava grada Beograda

Zamenik gradonačelnika je naveo da je cilj da se u Beogradu vakciniše 750.000 ljudi, što je, dodaje, između 50 i 60 odsto punoletnih.

- Kada budemo vakcinisali 750.000 građana, to znači da ćemo uz one koji već imaju antitela mi u Beogradu biti blizu kolektivnog imuniteta -naveo je on.
Vesić kaže da je tako dobar uspeh vakcinisanih u Beogradu rezultat ogromnog rada zdravstvenih radnika, opština i volontera. 

Ukazao je da se vakcinacija u Beogradu ne obavlja samo u domovima zdravlja, već i na punktovima i da se na taj način dolazi do svakog građanina Beograda.

Foto: Uprava grada Beograda

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević zahvalila je svim predsednicima opština koji su se odazvali akciji Grada Beograda da se formiraju mobilni timovi koji dele brošure i građanima objašnjavaju značaj vakcinacije. Istakla je da je odziv romske populacije prilično veliki u Beogradu i dodala da je to rezultat tih timova koji su bili u svim gradskim naseljima gde postoje neformalna romska naselja.

Stanisavljevićeva kaže da je važno da se odazvao veliki broj sugrađana romske populacije koji su stariji od 60 godina. 

Kazala je i da se tokom prethodne dve nedelje na punktovima za vakcinaciju vakcinisalo više od 500 romskih porodica, ali da je bilo i onih koji su to učinili putem portala eUprave.

Podsetila je da kol centri za prijavu za imunizaciju i dalje neometano rade i da se do sada na taj način prijavilo više od 60.000 osoba starijih od 45 godina.

Foto: Uprava grada Beograda

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić rekao je da je važno što je Grad Beograd prepoznao potrebu da se pruži dodatna podrška romskoj populaciji u procesu imunizacije.

- Grad Beograd je ovim gestom pokazao da brine o svim svojim građanima i da brine za živote i zdravlje svih građana Beograda - rekao je Nakić i izrazio nadu da će i ostali gradovi i opštne u Srbiji na ovaj način pristupiti vakcinaciji Roma.

Predsednica opštine Voždovac Ivana Tomić Ilić kazala je da u Srbiji postoji dovoljno vakcina, a da će opština kao i do sada učiniti sve da podigne svest o vakcinaciji i vakciniše što veći broj ljudi.

Foto: youtube.com/printscreen