Restauriran sarkofag u Zemunskom parku


IZVOR: Tanjug.rs, republika.rs - 01.12.2020 | 16:18


Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda uradio je restauraciju sarkofaga u Zemunskom parku, u okviru kompletnog uređenja tog prostora.

Foto: facebook.com/Goran Vesić

Stari izgleda sarkofaga

Sarkofag u Zemunskom parku nalazi se u prostorno kulturno-istorijskoj celini Staro jezgro Zemuna, kulturnom dobru od velikog značaja, a reč je o eksponatu Muzeja grada Beograda.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je na svom Fejsbuk profilu naveo da su radovi na sarkofagu obuhvatali čišćenje i sastavljanje razdvojenih napuklih segmenata kamenog sanduka i poklopca sarkofaga, konsolidaciju oštećenih i nedostajucih zona, nivelisanje sanduka, izradu unutrašnje metalne konstrukcije poklopca i postavljanje poklopca na sanduk sarkofaga.

Завод за заштиту споменика културе града Београда урадио је рестаурацију саркофага у Земунском парку, а у оквиру... Posted by Горан Весић on Tuesday, 1 December 2020

Dodao je da je na sanduku sarkofaga jedna stranica bila u potpunosti odvaljena, da se poklopac nalazio na travi polomljen na dva dela, stranice sanduka sarkofaga su i na spoljnjem i na unutrašnjem delu bile ispisane grafitima, a na pojedinim delovima sanduka uljana boja sa tragovima od slivanja prema donjem delu.

Vesić je podsetio da najstarije podatke o sarkofagu iz Zemunskog parka iznosi hrvatski arheolog Josip Brunšmid još 1895. godine.

Dodaje da je Brunšmid pri obilasku Zemuna zabeležio da se u parku nalaze ostaci velikog neukrašenog sarkofaga otkrivenog podno Hunjadijevog grada, a da su u dvorištu gradske većnice - Magistrata delovi poklopca za koje je tada pretpostavio da pripadaju istom pokopu.

Foto: facebook.com/Goran Vesić

Novi restauriran sarkofag

Zamenik gradonačelnika je, uz objavljene fotografije restauriranog sarkofaga, pohvalio gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture uz komentar da se tako čuva istorija Beograda.