(FOTO, VIDEO) ISTORIJSKI TRENUTAK! Počela druga faza postavljanja spomenika Stefanu Nemanji: Unikatni mozaici unutar postamenta!


IZVOR: Sandra SIMIKIĆ - 03.09.2020 | 14:37


Brojne novinarske ekipe dočekale su danas na Savskom trgu nova četiri kamiona koja su dovezla delove vizantijskog šlema koji će biti postament impozantnog spomenika Stefanu Nemanji.

Foto: ST/N. MANDIĆ

Postavljanje spomenika

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i šef projekta Oleg Laškarev objasnili su kako će izgledati dalji tok postavljanja spomenika:

- Unutar šlema biće urađeni unikatni mozaici na kojima će biti prikazane slike iz života Stefana Nemanje, odnosno iz srpske istorije. U postament će moći da uđe oko 50 ljudi koji će biti svojevrsni muzej na otvorenom i ulaz će biti besplatan za posetioce - kazao je Vesić.

 
$bp("Brid_99142872", {"id":"22746","width":"16","height":"9","video":"635272"});

Laškarev se osvrnuo i na mozaik rekavši da je rađen u istoj tehnici kao u Hramu Svetog Save:
- Mozaik se sastoji od tamno plavih i zlatnih delova stakla. Kompletno je urađen u Moskvi i poput spomenika isečen na delove, a u Beogradu će se sastavljati i lepiti na unutrašnjost postamenta - dodao je Laškarov.

Vesić nije krio svoje zadovoljstvo zbog toga što će Srbija konačno dobiti spomenik posvećen velikom županu Stefanu Nemanji:

- Postavljanje ovog spomenika na predlog predsednika Vučića znači da konačno poštujemo svoju istoriju, zato je simbolika ovog spomenika mnogo veća od same statue koja će krasiti ovaj trg - izjavio je Vesić.

 
$bp("Brid_99142887", {"id":"22746","width":"16","height":"9","video":"635276"});

On je još dodao da će posetioci uživati kada ceo trg bude kompletno završen i rekonstruisan, te da će ga, pored spomenika, krasiti i posebna rasveta, fontana sa 42 mlaznice, pešačka zona od 20.000 kvadrata, te Muzej Nikole Tesle:

- Muzej Nikole Tesle imaće 6.000 kvadrata i kompletna zaostavština čuvenog naučnika, koja je po njegovoj želji prebačena u Beograd, biće izložena u muzeju. Samu zgradu smo renovirali, uradili krov i sredili fasadu, sada treba da se uradi projekat rekonstrukcije, tako da očekujem da će muzej biti otvoren za dve do tri godine - rekao je Vesić. POGLEDAJ GALERIJU

Podsećamo, prvi deo spomenika stigao je iz Rusije još sredinom avgusta i postavljen je na Savskom trgu, dok se poslednji kamion očekuje 15. septembra kada će u Srbiju doći i autor spomenika, ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov, koji će lično nadgledati postavljanje ovog bronzanog zdanja. Spomenik će biti visok 23 metra, težak 68 tona i nesumnjivo će postati jedan od prepoznatljivih simbola Beograda.