RAT ZBOG KOŠUTNJAČKE ŠUME! Vesić tvrdi da neće biti seče stabala


IZVOR: K. ILIĆ - 07.07.2020 | 04:05


Da li će zbog privatizacije nekadašnjeg "Avala filma" stradati 30 hektara šume na Košutnjaku, plućima Beograda, ili su te tvrdnje zlonamerne, pa je uzbuna među građanima nastala bez razloga?

Foto: Tanjug/T. RADOVANOVIĆ

Goran Vesić

Sve je počelo kada je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Beograda stavio na uvid elaborat povodom izrade plana detaljne regulacije za kompleks "Avala filma", koji je protumačen tako da podrazumeva seču velikog dela šume.

Građani koji žive u ovom delu grada su se odmah pobunili i pozvali sve Beograđane u, kako su je nazvali, bitku za Košutnjak. Okupilo se oko 150 ljudi koji su najavili da će šumu braniti do kraja.

Da se sprema seča, tvrdi i Maja Orlović, i sama stanovnik naselja Filmski grad, koja je na adresu Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove poslala primedbu na plan regulacije. Ona tvrdi da bi izgradnjom stambene zone na prostoru od 80 hektara bilo uništeno oko 20 hektara šume i da se na taj način krši zakon.

Za raseljene 43 stana

U Avala studios ističu da će od 86 hektara biti iskorišćeno oko 40, u okviru čega će biti oko 50.000 kvadratnih metara filmskih studija i pratećih prostora namenjenih filmskoj industriji.

- Ponosni smo na nove stanove koje ćemo da izgradimo za 43 raseljene porodice, koje gotovo tri decenije žive u privremenom smeštaju, odnosno barakama koje se nalaze u okviru ovog prostora - navode iz Avala studios.

Zastupnici Avala studios, sadašnjeg vlasnika "Avala filma" kažu za Srpski telegraf da je proteklih dana došlo do brojnih pogrešnih tumačenja, ali i širenja dezinformacija. Kako navode, oni Košutnjak neće dirnuti, dok će deo u svom vlasništvu urediti tako što će raskrčiti korov i rastinje. Ističu da kroz ulaganje od 65 miliona evra u izgradnju filmskih studija pokušavaju da revitalizuju ovu granu industrije u Srbiji i da to neće biti po cenu prirode.

Foto: e-stock/K. MIHAJLOVIĆ

Foto: Ilustracija

- Nećemo dozvoliti da se seče šuma niti bilo kakvo vredno stablo, a za samoniklo divlje rastinje i korov koji bude saniran u saradnji sa "Gradskim zelenilom" i "Srbija šumama" biće zasađeno tri puta više novih stabala. U skladu sa planom ozelenjavanja Beograda, kroz donacije, društvo Avala studios izdvojiće sredstva za nova stabla i to ne samo za ovaj deo Beograda već i šire. Zajedno sa našim sugrađanima i za njih kreiraćemo zelene površine koje će biti upotrebljive za šetnju i rekreaciju. Koncept projekta jeste da približi evropske ekološke standarde kroz izgradnju novih objekata, odnosno studija na mestu postojećih - objasnili su za Srpski telegraf.

Ovim povodom se oglasio i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je izjavio da Beograd neće dozvoliti seču šume na Košutnjaku ako to bude tražio investitor.

- Niko nije lud da poseče toliko hektara šume. Šumska osnova se neće menjati ni u Košutnjaku ni u ostatku Beograda - naveo je Vesić.