Poznata cena: Evo koliko će da košta kilometar metroa


IZVOR: RTS, Republika - 10.12.2019 | 12:45


Vlada Srbije najavljuje novi leks specijalis, ovog puta za izgradnju metroa. Ako se zakon usvoji, prve dve linije Beograd bi imao za sedam godina. Šta to tačno znači?

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Treba ubrzati postupke eksproprijacije, a zakon predviđa i da Vlada, u slučaju hitnosti i ugroženosti realizacije, može da donese odluku da se u javnim nabavkama primenjuje poseban postupak za izbor strateškog partnera, koji bi sprovodila Vladina komisija. Sličan leks specijalis usvojen je i za realizaciju projekta "Beograd na vodi".

Kada je reč o pripremama za izgradnju metroa, trenutno se radi planska dokumentacija, koja ne obuhvata samo metro već i linije BG voza i tramvaja. Pre početka izgradnje neophodno je na Makiškom polju urediti vodotokove i odvod kišnice.

- Radi se na geološkom elaboratu. Urađen je geodetski snimak obe trase metroa, vršimo obuku zaposlenih za elemente koji će nam biti potrebni pri daljem razvoju i projektovanju metroa, i kasnije u izgradnji - objašnjava direktor JKP “Beogradski metro i voz” Stanko Kantar.

Priprema je, kaže, dve trećine posla.

- Imamo svoj plan, cilj je da 2025. imamo prvu vožnju - istakao je Kantar.

100 miliona evra cena kilometra

Kada je o prve dve linije reč, poznate su trase, mesta gde će se linije ukrštati, raspored stanica. Za prve dve linije Republika treba da obezbedi 4,4 milijarde evra.

- Prva faza prve linije je milijardu i 860 miliona evra, po generalnom projektu. To su neke cifre koje se uklapaju u neke standarde. U zavisnosti od vrste terena, oko 100 miliona evra je kilometar - istakao je Kantar.

Već su potpisani sporazumi o saradnji u izgradnji metroa i najverovatnije će Kinezi obaviti građevinski deo posla, a Francuzi će obezbedili opremu i vozove.

S obzirom na to da je reč o ogromnoj investiciji, ovo treba shvatiti samo kao mogućnost, jer će se o tome tek odlučivati.