RADOJIČIĆ: Potpisan ugovor za gondolu od Kalemegdana do Ušća!


IZVOR: Tanjug - 29.12.2018 | 08:26


"Projekat gondole je sve bliži realizaciji, jer je potpisan ugovor sa izvođačem radova", izjavio je danas gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Zoran Radojičić

- Uplaćen je avans izvođaču radova koji je predviđen uslovima plaćanja po ugovoru. Kreće priprema projektno-tehničke dokumentacije neophodna za dobijanje građevinske dozvole, a zatim sledi realizacija sa rokom od 275 dana, tako da smo sada korak bliži tome da do kraja sledeće godine imamo gondolu - rekao je Radojičić gostujući u Beogradskoj hronici.

On je istakao da, s obzirom na činjenicu da će povezati Kalemegdan sa Ušćem, gondola biti nova turistička atrakcija i moderan vid prevoza u regionu.

Govoreći o renoviranju stambenih zgrada u Beogradu, kojima je potrebna popravka lifta, krova ili fasade, što će biti velika investicija za stanare, Radojičić je podsetio da građani u poslednje tri godine imaju mogućnost da na 60 jednakih rata plaćaju rešavanje dugogodišnjih problema.

- To su problemi koje moramo partnerski rešavati, kako stanari tako i grad koji će posredovati s kreditorima u traženju najboljih mogućih uslova - ukazao je gradonačelnik, prenosi Sekretarijat za informisanje.

Radojičić je naglasio i važnost takozvanih energetskih pasoša stambenih zgrada.

Objasnio je da, i pored toga što Grad nema zakonsku obavezu, traži način da pomogne vlasnike stambenih objekata u sprovođenju mera energetske efikasnosti u cilju obezbeđivanja većeg komfora življenja, ušteda u potrošnji energenata i smanjenja računa domaćinstva.

Foto: Promo foto

Govoreći o gradskom prevozu, Radojičić je istakao da samo preduzeće traži reorganizaciju i racionalizaciju.

- Sledeće godine planiramo da kupimo 200 autobusa, od toga 80 ekološki prihvatljivih kako bi dobili što zdraviji prevoz za naše sugrađane, a i poboljšali samu saobraćajnu sutuaciju u gradskom prevozu. Podatak o tome da svega 30 odsto građana plaća kartu je zabrinjavajući i moramo ga zajednički rešavati. Da bismo imali efikasniji gradski prevoz, mora se povećati broj ljudi koji plaća kartu. Zato ćemo kompanijama omogućiti pogodnosti za kupovinu pretplatnih karata za zaposlene - istakao je gradonačelnik.

Govoreći o nadležnostima gradonačelnika, Radojičić je istakao da su ona velika i da je gradonačelnik nalogodavac budžeta, predsedavajući Gradskog veća i predstavnik grada.

- U 2019. godini ćemo razvojem projekata pametnog i zelenog grada, kao i konceptom uređenja funkcionisanja saobraćaja, nastaviti da radimo na tome da unapredimo kvalitet života sugrađana - kazao je Radojičić.