BOLTON ZAPRETIO IRANU: Čeka vas pakao ako naškodite Americi!


IZVOR: Tanjug - 26.09.2018 | 06:29


Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton upozorio je iranske vlasti da ih "čeka pakao" ako naškode Sjedinjenim Američkim Državama, njihovim građanima ili saveznicima.

Foto: Tanjug/AP

Džon Bolton

Boltonovo upozorenje usledilo je nekoliko sati nakon što je predsednik SAD Donald Tramp optužio Iran da seje "haos, smrt i uništenje" po Bliskom istoku, a iranski predsednik odgovorio kritikujući Trampovu administraciju zbog pokazanog neprijateljstva.

Bolton je, na konferenciji o Iranu u Njujorku u utorak, rekao da će se "ubilački režim" "mula u Teheranu" suočiti s teškim posledicama ako nastave da "lažu, varaju i obmanjuju", prenosi danas Bi-Bi-Si.

- Ako radite protiv nas, naših saveznika ili naših partnera, ako naškodite našim građanima, zaista vas čeka pakao. Moja poruka je jasna - motrimo na vas i gonićemo vas - upozorio je on.

Bolton je zaključio da Iran ne poštuje svoje susede niti granice, a ni suverena prava država, već da, umesto toga, iranski lideri "pljačkaju resurse zemlje kako bi se oogatili i širili haos po Bliskom istoku i znatno šire".

Danas će Tramp predsedavati sastanku Saveta bezbednosti UN posvećenom Iranu i neširenju nuklearnog oružja.

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp

Inače, SAD su nedavno uvele sankcije Iranu nakon što su se povukle iz nuklearnog sporazuma koji je 2015. postignut između Teherana i velikih sila, a kojim su nuklearne aktivnosti Irana ograničene u zamenu za ublažavanje ranije uvedenih sankcija.

Rohani je juče u Njujorku poručio da bi dijalog trebalo da počne obustavljanjem pretnji i, kako je naveo, "nepravednih sankcija", dodavši da nijedna zemlja ne može da se silom dovede za pregovarački sto.

- SAD međunarodne odnose shvataju na autoritaran način. Smatraju da moć znači pravo. Njihovo shvatanje moći, pod kojom ne podrazumevaju pravni i legitimni autoritet, odražava se u siledžijstvu i nametanju - rekao je Rohani.

Iran je Trampa optužio da vodi "psihološki rat" protiv Teherana, a poriče bilo kakvu umešanost u terorizam, tvrdeći uporno da je iranski nuklearni program u potpunosti mirnodopski.