Prekretnica za Tursku: ERDOGAN POLOŽIO ZAKLETVU


IZVOR: Tanjug - 09.07.2018 | 17:03


Polaganjem zakletve Redžepa Tajipa Erdogana, Turska je zvanično prešla na novi politički sistem, koji predsedeniku države daje šira ovlašćenja, prenosi Hurijet. Erdogan je zakletvu svečano položio u parlamentu nakon što je na predsedničkim izborima 24. juna osvojio 52 odsto glasova.

Foto: Tanjug/AP

Obećao da će jačati Tursku: Redžep Tajip Erdogan

Posle zakletve, on je položio venac u Antitkabiru, mauzoleju osnivača i prvog predsednika Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka.

- Na početku ove prekretnice za našu republiku i demokratiju, kao 12. predsednik Turske i prvi predsednik sa punom izvršnom vlašću, obećavam da ću nastaviti da jačam jedinstvo i bratstvo našeg naroda i osnaživati našu državu - rekao je Erdogan.

U govoru koji je započeo molitvom, Erdogan je naglasio da je izabran za predsednika "ovog puta sa svim snagama izvršne vlasti".

- Sada usvajamo model koji je daleko više od našeg dugogodišnjeg stremljenja za demokratijom i našim 95-godišnjim iskustvom u republici - rekao je Erdogan, obećavajući da će "ostaviti iza sebe sistem koji je u velikoj meri vodio zemlju u politički, društveni i ekonomski haos".

Na inauguraciji nije bilo veselja zbog smrti 24 osobe, koje su stradale u železničkoj nesreći na severozapadu zemlje kada je nekoliko vagona putničkog voza iskočilo iz šina.