SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Visoki zvaničnik zlostavljao decu


IZVOR: Blic, Republika - 23.04.2018 | 06:52


Ujedinjene nacije su pokenule istragu nakon što je uhapšen jedan dugogodišnji viši zvaničnik zbog teških optužbi za seksualno zlostavljanje dece.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Policija u Nepalu je navela da je zatekla Pitera Dalgliša (60) sa dva dečaka od 12 i 14 godina kada su ranije ovog meseca izvršili raciju u njegovoj kući i uhapsili ga.

On je optužen da je držao dečake protiv njihove volje i seksualno ih zlostavljao, kao i da je ranije bilo i drugih žrtava.

Kanađanin Dalgliš je držao više visokih pozicija u agencijama Ujedinjenih nacija. Njegov poslednji posao je bio predstavnik Un u Kabulu.

Detektivi tvrde da je ovaj advokat koji je postao šef dobrotvornih organizacija, zlostavljao decu u Nepalu duže od 15 godina, nakon što je jedan mladić izneo optužbe protiv njega. Policija je saopštila da će predstaviti sve dokaze protiv njega kada se pojavi na sudu u sredu, piše "Dejli mejl".

Kako je saopšteno, policiji su radnici iz jedne humanitarne organizacije pre tri meseca ukazali na njegovo ponašanje.

- Početna istraga je otkrila da je on ciljao decu iz siromašnih porodica i seksualno ih zlostavljao - rekao je Puškar Karki iz nepalskog centralnog istražnog biroa.

On je rekao da je Dalgliš mamio decu ponudama da će im pružiti obrazovanje, odvesti u inostranstvo i naći im posao. Kako je rekao, Dalglišov renome je činio da se on oseća nedodirljivim i to je koristio i kako bi ućutkao decu koju je zlostavljao.

Dalgliš je oženjen i ima dete.

Osnovao je humanitarnu organizaciju Street Kids International (SKI) koja je trebalo da pomaže deci širom sveta. Takođe je imao i visoke pozicije u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, Unicefu i još nekima, a u ovim organizacijama tvrde da nisu imali pojma o optužbama i da će sarađivati sa policijom Nepala i UN-om u istrazi.

Dalglišov advokat je rekao da on negira sve optužbe.