"UKRAJINCI BI MOGLI DA IZGUBE DO KRAJA 2024." Dramatičan apel šefa CIA za pomoć Kijevu, objasnio šta bi značila u praksi


IZVOR: Republika/I.M. - 19.04.2024 | 11:06


Uz dodatnu pomoć SAD, rekao je Berns, ukrajinske snage mogu da se održe na bojnom polju 2024.

Foto: Credit: CNP/AdMedia / ADMedia / Profimedia
"UKRAJINCI BI MOGLI DA IZGUBE DO KRAJA 2024." Dramatičan apel šefa CIA za pomoć Kijevu, objasnio šta bi značila u praksi

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA), Vilijam Berns, izjavio je da bi bez vojne pomoći SAD Ukrajina mogla da doživi značajne neuspehe u ratu sa Rusijom.

Ukrajinci su "trenutno u teškoj situaciji na bojnom polju", rekao je Berns tokom sesije pitanja i odgovora na Forumu Buš centra o liderstvu u Dalasu, preneo je CBS News.

Uz dodatnu pomoć SAD, rekao je Berns, ukrajinske snage "mogu da se održe na bojnom polju 2024. i da nastave da nanose štetu udarima na Krim i protiv Crnomorske flote".

Berns je dodao da bi "uz podsticaj koji bi došao sa vojnom pomoći, praktično i psihološki, Ukrajinci bili u potpunosti sposobni da se održe do 2024. i da probiju Putinov arogantni stav da je vreme na njegovoj strani".

- Bez dodatne pomoći, slika je mnogo strašnija - rekao je Berns.

On je istakao da smatra da postoji veoma realan rizik da bi Ukrajinci mogli da izgube na bojnom polju do kraja 2024. ili barem da Putina dovedu u poziciju da on suštinski diktira uslove političkog rešenja.