ŠTA SAD OVO ZNAČI? Ministri odbrane SAD i Kine prvi put razgovarali u poslednjih godinu dana


IZVOR: Republika/I.Đ. - 16.04.2024 | 23:08


Nakon razgovora dvojice ministara odbrane Pentagon je saopštio da je Ostin podvukao važnost poštovanja slobodnog međunarodnog pomorskog saobraćaja na otvorenom moru u skladu sa međunarodnim pravom, posebno u Južnom kineskom moru

Foto: Ap photo
ŠTA SAD OVO ZNAČI? Ministri odbrane SAD i Kine prvi put razgovarali u poslednjih godinu dana

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin razgovarao je danas sa kineskim ministrom odbrane Dong Junom, prvi put u poslednjih godinu dana, u pokušaju da se obnove vojne veze između dve zemlje.

Nakon razgovora dvojice ministara odbrane Pentagon je saopštio da je Ostin "podvukao važnost poštovanja slobodnog međunarodnog pomorskog saobraćaja na otvorenom moru u skladu sa međunarodnim pravom, posebno u Južnom kineskom moru", preneo je Rojters.

"Česte diplomatske razmirice i nedavni pomorski incidenti u Južnom kineskom moru između Kine i Filipina, strateškog saveznika SAD, potencijalno su žarište za eskalaciju na relaciji između Vašingtona i Pekinga", navodi se u saopštenju Pentagona.

Pre sastanka predsednika Bajdena i Si Đinpinga u novembru 2023. godine, odnosi između SAD i Kine bili su zaoštreni posebno oko pitanja Tajvana i vojnih aktivnosti u Južnom kineskom moru, podseća se u današnjem saopštenju američkog ministarstva odbrane.

Ima i na drugim stranama sveta iznenađujućih sastanaka. Tako je predsednik Poljske Andžej Duda najavio da će otputovati u Njujork da se sastane sa Donaldom Trampom.

Duda, poljski nacionalista čiji mandat ističe 2025. godine bio je jedan od Trampovih bliskih međunarodnih partnera tokom njegovog predsedničkog mandata, ocenjuje Rojters, a glavni pomoćnik poljskog predsednika rekao je da su Duda i Tramp ostali u kontaktu i nakon pobede demokrate Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima.

Pozivajući se na neimenovane, dobro upućene izvore poljski mediji su preneli da će Duda i Tramp održati neformalni sastanak u Njujorku gde će se poljski predsednik susresti sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom.