IZRAEL DOŽIVEO UDARAC OD SAD! Bajden doneo ŠOK odluku!


IZVOR: Republika/A.D. - 14.04.2024 | 06:41


Džo Bajden jasno stavio do znanja Netanjahuu šta da očekuje od SAD.

Foto: Tanjug/AP
IZRAEL DOŽIVEO UDARAC OD SAD! Bajden doneo ŠOK odluku!

Američki predsednik Džo Bajden razgovarao je sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom nakon što je Iran izvršio vazdušni napad na Izrael i tom prilikom mu jasno stavio do znanja da američkesnage neće učestvovati u ofanzivnim operacijama protiv Irana, prenosi Si-En-En, pozivajući se na izvor iz Bele kuće.

- Sjedinjene Države neće učestvovati ni u jednoj ofanzivnoj operaciji protiv Irana. Američki predsednik Džo Bajden je to jasno stavio do znanja izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu - navodi se u saopštenju.

Iranska Islamska revolucionarna garda (elitne jedinice Oružanih snaga) saopštila je u nedelju uveče da će napasti teritoriju Izraela kao odgovor na uništenje izraelskog aviona iranskog konzulata u Siriji početkom aprila.

Kako se navodi u nekoliko različitih izvora, u napad je uključeno od nekoliko desetina do stotina raketa i bespilotnih letelica, uključujući bespilotne letelice.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su njihove oružane snage u stanju pripravnosti. Pentagon je rekao da će podržati Izrael, a iranska misija pri UN nazvala je to sukobom između Teherana i Tel Aviva , pozivajući Vašington da se „drži podalje“.

Podsetimo, 1. aprila su izraelske vazduhoplovne snage napale zgradu iranskog generalnog konzulata u glavnom gradu Sirije Damasku. Prema navodima iranske vojske, tada je ubijeno sedam korpusnih oficira, uključujući dva visoka generalna savetnika: Mohameda Rezu Zahedija, komandanta snaga IRGC Kuds u Siriji i Libanu, kao i njegovog zamenika, brigadnog generala Mohameda Hadija Hadži Rahimija. Teheran je rekao da zadržava pravo da odgovori.