DA LI JE OVO ISTORIJSKI DAN ZA PLANETU? Senator Berni Sanders predstavlja zakon koji bi mogao biti revolucionaran za ceo svet


IZVOR: Republika/I.M. - 14.03.2024 | 15:35


Zakon o 32-časovnoj radnoj nedelji, koji će predložiti Sanders, podržava i veliki broj američkih sindikalnih centrala, kao i esnafska udruženja i druge organizacije civilnog društva.

Foto: Tanjug/AP
DA LI JE OVO ISTORIJSKI DAN ZA PLANETU? Senator Berni Sanders predstavlja zakon koji bi mogao biti revolucionaran za ceo svet

Značajan pomak za globalni pokret za skraćivanje radne nedelje će se dogoditi danas u američkom Senatu u kojem će Berni Sanders predstaviti Predlog zakona za skraćivanje radne nedelje na 32 sata. Senator iz Vermonta u ovome ima podršku i drugih senatora ali i američkih sindikata i kampanja za skraćivanje radne nedelje.

Američki senator Berni Sanders je najavio da će danas predstaviti zakon za uvođenje 32-časovne radne nedelje u Americi bez smanjivanja postojećih plata.

Sanders koji je i predsednik senatskog Odbora za zdravstvo, obrazovanje, rad i penzije je u saopštenju rekao da će ovo biti važan korak ka tome da se osigura da radnici učestvuju u dobiti od velikog povećanja produktivnosti vođenim veštačkom inteligencijom, automatizacijom i novom tehnologijom.

- Prelazak na 32-časovnu radnu nedelju bez gubitka plate nije radikalna idejaDanas su američki radnici preko 400 posto produktivniji nego što su bili 1940-ih. Pa ipak, milioni Amerikanaca rade duže za manje plate nego pre nekoliko decenija. To mora da se promeni. Finansijski dobici od velikog napretka u veštačkoj inteligenciji, automatizaciji i novoj tehnologiji moraju koristiti radničkoj klasi, a ne samo izvršnim direktorima korporacija i bogatim akcionarima na Volstritu. Vreme je da smanjimo nivo stresa u našoj zemlji i omogućimo Amerikancima da uživaju u kvalitetnijem životu. Vreme je za 32-časovnu radnu nedelju bez gubitka plate  - rekao je senator Sanders.

Foto: Shutterstock

 

Zakon će biti predstavljen u okviru diskusije o ovoj temi koja će biti organizovana u okviru Odbora kojim predsedava Sanders. Među diskutantima koji će govoriti o potrebi za četvorodnevnom radnom nedeljom će biti Šon Fejn, predsednik američkog Sindikata automobilske industrije (UAW); dr Džulijet Šor, profesorka sociologije na Bostonskom koledžu i vodeća istraživačica globalnih četvorodnevnih ispitivanja; Džon Leland, glavni direktor za strategiju Kickstartera i suosnivač WorkFour – nacionalne kampanje za četvorodnevnu radnu nedelju.

U saopštenju se naglašava i da od 2019. godine, skoro 40 odsto američkih radnika na poslu provodi najmanje 50 sati nedeljno, a neverovatnih 18 odsto ili 28,5 miliona radnika radi najmanje 60 sati nedeljno. Prosečan radnik sa punim radnim vremenom u SAD sada radi 42 sata nedeljno, iako ova procena ne uključuje nužno one koji rade na više poslova. Povrh svega, više od 8 miliona Amerikanaca radi na više poslova, a 4,7 miliona radi drugi posao sa skraćenim radnim vremenom pored posla sa punim radnim vremenom.

- Ovaj predlog zakona naglašava rastuću popularnost ideje o skraćivanju radnog vremena. Sve veći broj dokaza čvrsto potvrđuje da smanjenje radnog vremena donosi korisne rezultate za preduzeća, pojedince i širu zajednicu. U 4 Day Week Global, oduševljeni smo što možemo podržati ovaj poduhvat koji predvodi senator Berni Sanders, označavajući dalji napredak ka budućnosti rada koji daje prioritet održivom ljudskom učinku i dobrobiti - rekao je dr Dejl Velehan, izvršni direktor organizacije 4 Day Week Global.

Zakon o 32-časovnoj radnoj nedelji, koji će predložiti Sanders, podržava i veliki broj američkih sindikalnih centrala, kao i esnafska udruženja i druge organizacije civilnog društva.