HANTER BAJDEN ODBIO POZIV NA SASLUŠANJE: Evo šta je poručio republikancima


IZVOR: Republika/A.N. - 13.03.2024 | 18:41


Hanter Bajden odbija saslušanje pred Kongresnim odborom

Foto: Tanjug/AP
HANTER BAJDEN ODBIO POZIV NA SASLUŠANJE: Evo šta je poručio republikancima


Sin američkog predsednika Džozefa Bajdena, Hanter Bajden, odbio je da se pojavi na saslušanju pred Kongresim odborom zakazanom za 20. mart. Njegov advokat Ebi Lovel je poručio republikancima u Predstavničkom domu da "Hanter Bajden odbija njihov poziv na osrednju karnevalsku predstavu", naglašavajući da je poziv stigao bez prethodne komunikacije i da je određen datum saslušanja dan pre nego što bi Bajden trebalo da se pojavi pred sudom u Kaliforniji u vezi sa optužbama za neplaćanje poreza.

Kritike republikanaca i odgovor advokata

Advokat Ebi Lovel izrazio je iznenađenje ishitrenim zahtevom za saslušanjem, ističući da je istraga zasnovana na spletu zavera koje su ispleli osuđeni lažovi i optuženi ruski špijun. Dodao je da je svedočenje od šest i više sati 28. februara 2024. godine, zajedno sa spoznajom o pozadini istrage, trebalo da bude dovoljno za priznavanje neosnovanog postupka opoziva.

-Moram da priznam da sam iznenađen vašim ishitrenim zahtevom. Posle svedočenja od šest i više sati 28. februara 2024. godine, zajedno sa spoznajom da je vaša istraga zasnovana na spletu zavera koje su ispleli osuđeni lažovi i optuženi ruski špijun, mislio sam da ćete čak i vi priznati da je vaš neosnovani postupak opoziva završen, napisao je Lovel.



Zakazivanje saslušanja Hantera Bajdena bez prethodnih konsultacija o njegovoj dostupnosti i paralelno sa zakazivanjem svedočenja nekih bivših poslovnih partnera predsednikovog sina koji su bili kritični prema njemu izazvalo je kontroverze i izazvalo reakcije njegovog advokata. Nadležni u Predstavničkom domu za nadzor i odgovornost, poput Džejmsa Komera, suočavaju se sa odlučnim odbijanjem Hantera Bajdena da se pojavi na saslušanju.


Hanter Bajden se suočava sa optužbama za neplaćanje poreza, a njegov odlazak na saslušanje pred Kongresim odborom izazvao je polemike i dodatno zaoštrio odnose između političkih struja u Sjedinjenim Američkim Državama. Očekuje se dalji razvoj situacije u vezi sa ovim slučajem.

(Tanjug)

BONUS VIDEO