MNOGI JE VIDE KAO TRAMPOVU NASLEDNICU: Mlada politička zvezda u usponu dala repliku na Bajdenov govor, a ovo su joj glavne prednosti (VIDEO)


IZVOR: Republika/I.M. - 08.03.2024 | 13:47


Neki analitičari vide govor Kejti Brit kao njenu audiciju za mesto na Trampovoj listi kandidata za potpredsednika.

Foto: X/CBS News/Printscreen
MNOGI JE VIDE KAO TRAMPOVU NASLEDNICU: Mlada politička zvezda u usponu dala repliku na Bajdenov govor, a ovo su joj glavne prednosti (VIDEO)

Kejti Brit iz Alabame, najmlađa republikanska senatorka, dala je repliku svoje stranke na govor američkog predsednika, Džoa Bajdena, o stanju nacije.

Brit (42) je mlada politička zvezda u usponu, a pojedini analitičari tvrde da je ona tip konzervativca od kojeg republikanci očekuju da bi mogao da povrati umerenije glasače koje su otuđili agresivni nastupi i retorika Donalda Trampa.

Repliku na predsednički govor o stanju nacije, prvi put izrečenu 1966. godine, često daju zvezde u usponu u opozicionoj stranci, piše BBC.

Brit je u svojoj 17-minutnoj replici ponovila popularne republikanske tvrdnje i snažno kritikovala Bajdena na teme inflacije i pogranične imigrantske krize. Nasmejana, sedeći za svojim kuhinjskim stolom, optužila je Bajdena da nije u dodiru sa stvarnošću.

- Trenutno se američki san pretvorio u noćnu moru za mnoge porodice - rekla je Kejti Brit.

Za razliku od nekih republikanskih kolega u Senatu, Kejti Brit je izbegavala da bude dovođena u (pre)blisku vezu sa Donaldom Trampom. Ipak, njena replika ju je uzdigla na nacionalnoj političkoj sceni i dobila je pohvale i od samog Trampa.

- Bila je saosećajna i brižna, posebno u vezi sa ženama i ženskim pitanjima. Njen govor o kriminalu migranata bio je moćan i pronicljiv. Odlično, Kejti - napisao je Tramp na "Truth Social", svojoj društvenoj mreži.

Neki analitičari vide govor Kejti Brit kao njenu audiciju za mesto na Trampovoj listi kandidata za potpredsednika. Ali, ona i bivši predsednik i dalje nisu prirodni saveznici, jer su njeni politički stavovi umereniji od Trampovih.

U prošlogodišnjem intervjuu za "Politiko", Brit je kritikovala Trampovu sklonost ličnim napadima na političke protivnike.

- Čvrsto verujem da u ovoj naciji moramo da se vratimo na mesto gde ne morate da se slažete sa nekim 100 odsto da biste im pokazali poštovanje i da biste mogli da vodite razgovor i dijalog iz kojih možete učiti - rekla je Kejsi Brit.

I zaista, senatorka iz Alabame bila je bliže povezivana sa Mičom Mekonelom, odlazećim liderom republikanaca u Senatu, pridruživši mu se kao neformalni savetnik prošle godine. Mekonel, politički veteran, dugo je u sukobu s Trampom i njegovom politikom.

Štaviše, Kejsi Brit je postala poznata kao "jastreb" zbog stavova o nacionalnoj bezbednosti, ponekad se sukobljavajući sa kolegama u republikanskoj stranci koju sve više definiše izolacionizam.

Uprkos tome, ostala je u milosti senatorima koji su u orbiti Donalda Trampa, što je veliki podvig.