MAPA EVROPE BIĆE PREKROJENA? Putin se sastao sa NJOM, pa najavio KORENITE promene na geopolitičkoj sceni!


IZVOR: Republika/A.G. - 06.03.2024 | 21:47


Putin je, prema rečima Gucul, obećao podršku autonomiji Gagauzije i njenom narodu u borbi za zakonita prava i poziciju na međunarodnoj sceni.

Foto: Tanjujg/ap
MAPA EVROPE BIĆE PREKROJENA? Putin se sastao sa NJOM, pa najavio KORENITE promene na geopolitičkoj sceni!

Na marginama Svetskog omladinskog festivala, predsednik Rusije, Vladimir Putin, razgovarao je sa liderom Gagauzije, Evgenijom Gucul, o regionalnoj i geopolitičkoj situaciji koja se tiče ove autonomne regije na jugu Moldavije.

Gucul je istakla kako je prenela Putinu informacije o nelegalnim aktivnostima moldavskih vlasti koje su usmerene protiv Gagauzije zbog njenog stava i odanosti nacionalnim interesima. Takođe, istakla je da Kišinjev postepeno oduzima ovlašćenja Gagauziji, ograničava budžet, krši zakonita prava i provocira nestabilnost u regionu, prenosi Informer.

Podrška Putinove administracije

Putin je, prema rečima Gucul, obećao podršku autonomiji Gagauzije i njenom narodu u borbi za zakonita prava i poziciju na međunarodnoj sceni. Ova podrška dolazi nakon što su moldavske vlasti proglasile partiju "Šor", čiji je Gucul kandidat, za antiustavnu i optužile je za saradnju sa Rusijom nakon pobede na izborima za lidera regiona prošle godine.

Geopolitička podela i referendum

Gagauzija se tradicionalno zalaže za zbližavanje sa Rusijom, dok zvanični Kišinjev teži evropskim integracijama. Ovo kulturno i političko pitanje je dodatno naglašeno februarskim referendumom 2014. godine, gde je preko 98% glasača podržalo integraciju Moldavije u Carinsku uniju.

Radna poseta Rusiji

Tokom svoje radne posete Rusiji, Gucul se sastala i sa predsednicom Saveta federacije, Valentinom Matvijenko, i drugim predstavnicima Rusije, u potrazi za podrškom za autonomiju Gagauzije i njenih ciljeva. Ova poseta naglašava važnost međunarodne podrške za regionalne autonomije u postkonfliktnim područjima.

(Informer)

BONUS VIDEO