DA LI JE OVO ZNAK SKOROG RATA RUSIJE I NATO? Šojgu obelodanio najnoviju odluku Moskve


IZVOR: Republika - 05.03.2024 | 13:01


Đojgu je naveo da se vojnim okruzima dodeljuju odgovarajuće teritorije, uključujući nove regione

Foto: Shutterstock
DA LI JE OVO ZNAK SKOROG RATA RUSIJE I NATO? Šojgu obelodanio najnoviju odluku Moskve

U Rusiji su formirana dva nova vojna okruga zbog povećane pretnje Severnoatlantske vojne alijanse (NATO), izjavio je danas ruski ministar odbrane, Sergej Šojgu.

On je naveo da su formirani Lenjingradski i Moskovski vojni okrug.

- U kontekstu jačanja vojnog potencijala NATO-a u blizini ruskih granica, širenja Alijanse ulaskom Finske, a u budućnosti i Švedske, preduzeli smo korake za jačanje grupa trupa na severozapadnom i zapadnom strateškom pravcu - rekao je Šojgu, a prenosi agencija RIA novosti.

Foto: Tanjug/AP

 

Naveo je da se vojnim okruzima dodeljuju odgovarajuće teritorije, uključujući nove regione, kako Moskva naziva delove Ukrajine čije je pripajanje proglasila. Prema njegovim rečima, to će znatno povećati efikasnost komandovanja i kontrole trupa i snaga.

- Nastavićemo da unapređujemo sastav i strukturu Oružanih snaga srazmerno novonastalim pretnjama vojnoj bezbednosti Ruske Federacije - naglasio je Šojgu.

U skladu sa ukazom predsednika Rusije od 26. februara, Zapadni vojni okrug je prestao da postoji, a umesto njega su stvorena dva nova – Lenjingradski i Moskovski.

Prema novoj vojno-administrativnoj podeli, Donjecka i Luganska Narodna Republika, Zaporoška i Hersonska oblast, delovi Ukrajine čije je pripajanje Rusija proglasila u septembru 2022. godine, postale su deo Južnog vojnog okruga.