NEMCI SE PREDOMISLILI, RUSIJA LIKUJE KAO NIKAD DO SAD: Ukrajinci neće dobiti "tauruse" ako to podrazumeva jednu stvar


IZVOR: Republika/I.Đ. - 04.03.2024 | 14:10


Nemačka se do sada opirala slanju projektila "taurus" Ukrajini, strahujući od direktne konfrontacije sa Rusijom

Foto: Tanjug/AP
NEMCI SE PREDOMISLILI, RUSIJA LIKUJE KAO NIKAD DO SAD: Ukrajinci neće dobiti "tauruse" ako to podrazumeva jednu stvar

Nemački kancelar Olaf Šolc odbacio je danas mogućnost naoružavanja Ukrajine raketama dugog dometa "taurus" ako nemački vojnici moraju da budu uključeni u upotrebu tih raketa.

"Ne možete isporučiti sistem naoružanja koji ima veoma širok domet, a da ne razmišljate o tome kako ga kontrolisati", rekao je Šolc, prenosi Rojters.

Dodao je da je moguće imati kontrolu nad oružjem samo ukoliko bi njim upravljali nemački vojnici.

"A to ne dolazi u obzir", poručio je Šolc.

Nemačka se do sada opirala slanju projektila "taurus" Ukrajini, strahujući od direktne konfrontacije sa Rusijom.

Međutim, o tom pitanju je ponovo počelo da se razgovara nakon što su ruski mediji prošle nedelje objavili 38-minutni snimak razgovara na kom navodno nemački oficiri razgovaraju o tehničkim mogucnostima krstarece rakete "taurus" i o tome da li su nemačke krstareće rakete tehnički sposobne da unište Krimski most.

Objavljeni transkript razgovora četvorice oficira Bundesvera pokazuje da nemačka vojska suštinski i konkretno razgovara o planovima za napade na rusku teritoriju, ponovio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je rekao novinarima da je Rusija povodom toga preduzela korake i pozvala nemačkog ambasadora u Moskvi na razgovor u rusko Ministarstvo spoljnih poslova, objavila je agencija RIA Novosti.

Peskov je istakao i da razgovor nemačkih oficira o planiranim udarima na Krim pokazuje direktnu umešanost Zapada u sukob u Ukrajini.