BIVŠI PREDSEDNIK IZAŠAO PRED GRAĐANE U DRESU SVOJE ZEMLJE: Kad je počeo da maše zastavom IZRAELA, nastao je haos! (FOTO)


IZVOR: Republika/I.Đ. - 26.02.2024 | 11:34


Bio je svestan da će ga polovina stanovništva zamrzeti jer aktuelni predsednik upravo napada Izrael iz dana u dan, ali to je bilo jače od njega

Foto: Tanjug/AP
BIVŠI PREDSEDNIK IZAŠAO PRED GRAĐANE U DRESU SVOJE ZEMLJE: Kad je počeo da maše zastavom IZRAELA, nastao je haos! (FOTO)

Ako postoji južnoamerička država čiji su građani podeljeni kada je reč o podršci starom ali i novom predsedniku onda je to Brazil.

Više desetina hiljada Brazilaca izašlo je na ulice Sao Paula u znak protesta što su sud i policija u procesu istrage protiv nekadašnjeg predsednika Žaira Bolsonara.

Bolsonaro je navodno bio umešan u pokušaj državnog udara 2022. godine posle poraza na izborima.

Foto: Tanjug/AP

Žairo Bolsonaro sa suprugom

Protestanti su nosili zastave Izraela ne samo u znak podrške ovoj zemlji već i da bi pre svega kontrirali aktuelnom predsedniku Luizu Injaciji Luli da Silvi što je dva puta u poslednje vreme uporedio Izrael sa nacistima i holokaustom.

Bolsonaro se pojavio na protestu odbivši da pre toga da izjavu tokom poslednjeg ispitivanja u saveznoj policiji.

"Tražim smirivanje kako bi se izbrisala prošlost. Moramo pronaći način da živimo u miru", rekao je bivši vojnik Bolsonaro, koji je takođe imao izraelsku zastavu, a na sebi je nosio dres brazilske fudbalske reprezentacije. 

Pozvao je na amnestiju svojih pristalica od kojih su neki osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne zbog napada na vladinu četvrt nakon izbora.

Foto: Tanjug/AP

Brazilci su pokazali da podržavaju akcije Izraela u Gazi

Tog 8. januara 2023. godine, nedelju dana nakon što je Lula postao novi predsednik, Bolsonarovi ljudi koji su odbili da priznaju njegovu pobedu upali su u Kongres, sedište vlade i Vrhovni sud u Braziliji, napravivši veliku štetu.

Vrhovni sud pokrenuo je istragu protiv Bolsonara zbog sumnje da je orkestrirao nerede, što on poriče.