MEDVEDEV PRETI ZAPADU NUKLEARNIM RATOM! ''Svim snagama bismo napali ako nam ih NE VRATE''


IZVOR: Republika/A.G. - 18.02.2024 | 21:49


2014. godine, Rusija je anektirala Krimsko poluostrvo, potez koji je naišao na široku osudu međunarodne zajednice.

Foto: shutterstock,Tanjug/AP
MEDVEDEV PRETI ZAPADU NUKLEARNIM RATOM! ''Svim snagama bismo napali ako nam ih NE VRATE''

Međunarodno priznanje granice između Rusije i Ukrajine datira iz 1991. godine, nakon raspada Sovjetskog Saveza. Ova granica je bila široko priznata sve do aneksije Krimskog poluostrva od strane Moskve 2014. godine i sveobuhvatne ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev ponovno je zapretio Zapadu sveopštim nuklearnim ratom ako se Rusija nakon rata u Ukrajini vrati na svoje granice iz 1991. godine, prenosi 24sata.hr.

Raspad Sovjetskog Saveza 1991. godine doveo je do pojave nezavisnih država, uključujući Rusiju i Ukrajinu. U to vreme, granice između ovih novoformiranih država bile su međunarodno priznate, postavljajući osnovu za njihov suverenitet i teritorijalni integritet.

Aneksija Krima

2014. godine, Rusija je anektirala Krimsko poluostrvo, potez koji je naišao na široku osudu međunarodne zajednice. Ova kontroverzna akcija značajno je uticala na dinamiku rusko-ukrajinske granice i izazvala zabrinutost zbog kršenja teritorijalnog suvereniteta Ukrajine.

Ruska invazija na Ukrajinu

Sveobuhvatna ruska invazija na Ukrajinu u februaru 2022. godine dodatno je usložila situaciju duž rusko-ukrajinske granice. Vojna agresija i naredni sukob imali su dalekosežne posledice, kako regionalno, tako i globalno, budući da su predstavljali ozbiljan izazov za uspostavljene međunarodne granice i sigurnosnu arhitekturu.

Međunarodni odgovor i diplomatski napori

U odgovoru na ove događaje, međunarodna zajednica, uključujući Ujedinjene nacije i Evropsku uniju, mobilisala je diplomatske napore kako bi se suočila sa krizom i potvrdila svetost međunarodnih granica. Uvedene su sankcije i diplomatska izolacija Rusije, ističući ozbiljnost situacije i potrebu da se poštuju principi međunarodnog prava.

Trenutni izazovi i buduće perspektive

Trenutni izazovi vezani za rusko-ukrajinsku granicu ističu kompleksnu geopolitičku stvarnost u regionu. Nerešen status Krima i sukob na istoku Ukrajine i dalje imaju dubok uticaj na stabilnost i sigurnost šireg evropskog konteksta. Kao takvi, buduće perspektive vezane za granicu između Rusije i Ukrajine ostaju podložne evoluirajućim geopolitičkim dinamikama i diplomatskim inicijativama usmerenim na deeskalaciju i rešavanje sukoba.

(24sata.hr)

BONUS VIDEO