NIJE TAČNO! Peskov zagrmeo na Britance, Amerikanci ovakvu izjavu nisu očekivali od Kremlja


IZVOR: Republika/I.Đ. - 14.02.2024 | 12:58


Nisu komentarisani navodi američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koji je u utorak izjavio da je telefonom razgovarao sa Polom Vilanom, bivšim marincem koji je u Rusiji zatvoren od 2018. pod optužbom za špijunažu

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock
NIJE TAČNO! Peskov zagrmeo na Britance, Amerikanci ovakvu izjavu nisu očekivali od Kremlja

Potparol Kremlja Dmitrij Peskov danas je demantovao tvrdnje britanske agencije Rojters da je predsednik Rusije Vladimir Putin, preko posrednika, Sjedinjenim Američkim Državama uputio ponudu za prekid vatre u Ukrajini.

Rojters je citirao navodne ruske izvore koji tvrde da je Putin javno i privatno signalizirao Vašingtonu da je spreman da razmotri mogućnost primirja u Ukrajini, i da je to učinio preko posrednika, među kojima su partnere Moskve na Bliskom istoku.

Posrednici su se, navodno sastali u Turskoj krajem 2023. godine, tvrde tri ruska izvora i dodaju da je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan obavio telefonski razgovor s Putinovim savetnikom za spoljnu politiku Jurijem Ušakovim u januaru, izvestio je Rojters.

Upitan da li je to tačno, Peskov je odgovorio: "Ne, nije tačno".

On je, pored toga, u razgovoru s medijima, dodao da ostaje pri stavu da razmena zatvorenika sa SAD treba da se obavi "u tišini".

Peskov nije komentarisao navode američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koji je u utorak izjavio da je telefonom razgovarao sa Polom Vilanom, bivšim marincem koji je u Rusiji zatvoren od 2018. pod optužbom za špijunažu.

I Vilan i Bela kuća poriču te optužbe, navode RIA Novosti.

U prethodnoj razmeni zatvorenika između Moskve i Vašingtona, u SAD se vratila košarkašica Britni Grajner u zamenu za Viktora Buta, koji je u SAD bio osuđen za trgovinu oružjem.

Vilan je izrazio zabrinutost da će ponovo biti ostavljen u ruskom zatvoru, a da će Vašington odlučiti da se fokusira na oslobađanje novinara Vol Strit džurnala Evana Gerškoviča.