ĐORĐA MELONI SE RAZMAHALA: Prvo je SLOMILA Orbana zbog Zelenskog, a onda je napravila neočekivan korak na BLISKOM ISTOKU


IZVOR: Republika/I.Đ. - 01.02.2024 | 15:53


Premijerka Italije ima pune ruke posla, ali za sada joj sve dobro ide

Foto: FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs
ĐORĐA MELONI SE RAZMAHALA: Prvo je SLOMILA Orbana zbog Zelenskog, a onda je napravila neočekivan korak na BLISKOM ISTOKU

Italija će možda poslati avione na Crveno more u okviru pomorske misije Evropske unije "Aspides" čiji je cilj zaštitita komercijalnih brodova od napada jemenskih Huta, najavio je danas italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto.

Govoreći na zajedničkom sastanku italijanskog Senata i komiteta Donjeg doma za odbranu, Korzeto je najavio da će u misiji EU u Crvenom moru godinu dana biti uključen i najmanje jedan italijanski brod.

"Najmanje jedan italijanski brod biće (uključen u misiju) 12 meseci tamo, a razmišljamo i o slanju vazdušnih sredstava za nadzor i prikupljanje podataka", rekao je Krozeto.

Svakako da je ova odluka ona iza koje takođe stoji i premijerka Đorđa Meloni koja je danas, van svih očekivanja uspela da ubedi premijera Mađarske Viktora Orbana da popusti i ne blokira pomoć vrednu 50 milijardi evra Ukrajini.

Sedište misije o kojoj je govorio ministar odbrane Gvido Krozeto verovatno će biti u Larisi u Grčkoj.

Za mesto komandujućeg misije, kako piše Ansa, bore se Italija, Francuska i Grčka.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je juče, na konferenciji za novinare, nakon neformalnog sastanka ministara odbrane u Briselu, da je cilj Evropske unije da do 19. februara pokrene pomorsku misiju u Crvenom moru, koja bi trebalo da zaštiti trgovačke brodove, koji se suočavaju sa napadima Huta.

On je naglasio da se ta misija neće sprovoditi operacije na kopnu.