PREKID ILI NASTAVAK RATA? Hamas na stolu ima rešenje za sukob, Izrael danas napravio PRVI GEST DOBRE VOLJE


IZVOR: Republika/I.Đ. - 30.01.2024 | 12:56


Mnogi se slažu u oceni da bi i kraći prekid sada značio svima, a o totalnom kraju rata da ne pričamo

Foto: Tanjug/AP
PREKID ILI NASTAVAK RATA? Hamas na stolu ima rešenje za sukob, Izrael danas napravio PRVI GEST DOBRE VOLJE

Lider Hamasa Ismail Hanije izjavio je danas da je ta palestinska organizacija dobila predlog za prekid vatre koji je dostavljen posle razgovora u Parizu i potvrdio da ga proučava.

Hanije je rekao da će posetiti Kairo radi dodatnih razgovora o predloženom planu, prenosi Rojters.

On je ponovio da je prioritet organizacije okončanje izraelske vojne ofanzive i potpuno povlačenje izraelskih snaga iz Pojasa Gaze.

Učesnicima razgovora u Parizu Hamas je poručio da bi oslobađanje svih talaca koje drži zahtevalo garancije za prekid svih izraelskih vojnih operacija u Pojasu Gaze i povlačenje svih izraelskih invazionih snaga.

Nakon razgovora u Parizu u kojem su učestvovali predstavnici obaveštajnih službi Mosad, CIA, predstavnici Katara i Egipta, američki državni sekretar Entoni Blinken izrazio je nadu da će doći do pauze u borbama u Gazi, a da će zauvrat biti oslobođeni izraelski taoci.

Inače, Izrael je danas predao palestinskim vlastima tela više desetina Palestinaca koje su izraelske snage poslednjih nedelja ubile u Pojasu Gaze, saopštili su zdravstveni zvaničnici u palestinskoj enklavi.

Tela koja su držana u Izraelu predata su palestinskim vlastima na prelazu Kerem Šalom koji kontroliše Izrael, prenosi Rojters.

Palestinski zvaničnici su rekli da će poginuli Palestinci biti sahranjeni u masovnim grobnicama u gradu Rafa na jugu Pojasa Gaze.

Ministarstvo zdravstva u Pojasu Gaze za sada nije saopštilo koliko tela je predato, a ni izraelska strana nije za sada komentarisala primopredaju tela ubijenih Palestinaca.