MAŠINOVOĐE U NEMAČKOJ PREKIDAJU ŠTRAJK: Strogo poverljivi pregovori se nastavljaju!


IZVOR: Republika/A.K.G. - 28.01.2024 | 08:47


Jedan od glavnih zahteva GDL-a je smanjenje radnog vremena na 35 sati nedeljno sa trenutnih 38 sati, uz obezbeđivanje da zaposleni zadrže punu platu.

Foto: shutterstock
MAŠINOVOĐE U NEMAČKOJ PREKIDAJU ŠTRAJK: Strogo poverljivi pregovori se nastavljaju!

Nemački sindikat vozača vozova GDL će prekinuti svoj štrajk ranije nego što je planirano jer pregovori sa državnom kompanijom Deutsche Bahn se nastavljaju, objavile su obe strane u subotu. Četvrti i najduži štrajk u višemesečnom sporu oko plata i radnog vremena počeo je dva minuta posle ponoći u sredu i trebao je trajati do ponedeljka uveče.

Međutim, sindikat je saopštio da će štrajk u teretnom saobraćaju biti obustavljen danas u 18 časova, a u putničkom saobraćaju sutra dva minuta posle ponoći, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Nastavak pregovora i rani završetak štrajka

- Konačno nastavljamo pregovore - izjavio je Martin Seiler, šef ljudskih resursa u Deutsche Bahn. Ministar saobraćaja Volker Wissing pozdravio je nastavak pregovora i rani kraj štrajka. Obe strane su se složile da pregovaraju narednih pet nedelja i neće biti novih štrajkova barem do 3. marta. Pregovori su strogo poverljivi, a detalji neće biti objavljeni dok se ne završe, dodali su.

Ključni zahtevi i odgovor kompanije

Jedan od glavnih zahteva GDL-a je smanjenje radnog vremena na 35 sati nedeljno sa trenutnih 38 sati, uz obezbeđivanje da zaposleni zadrže punu platu. Deutsche Bahn je odbio to, smatrajući da je previše skupo, i izjavio da bi trebalo zaposliti 10 posto više radnika da popune rupe u vreme kada analitičari upozoravaju na manjak kvalifikovane radne snage.

- DB-ova spremnost da pregovara o smanjenju radnog vremena za smenske radnike od velikog je značaja - dodao je Klaus Veselski.

Uticaj štrajkova širom Evrope

Radnici u transportnom sektoru širom Evrope organizovali su štrajkove za veće plate kako bi se nosili sa posledicama inflacije. Nastavak pregovora i odluka da se štrajk završi ranije nego što je planirano signaliziraju potencijalnu prekretnicu u dugotvornom sporu, pružajući nadu za rešenje koje zadovoljava i sindikat i kompaniju.

BONUS VIDEO