MINISTAR ODBRANE VELIKE BRITANIJE UPOZORAVA NA MOGUĆI TREĆI SVETSKI RAT: Šta nas očekuje u narednih pet godina?


IZVOR: Republika/A.N. - 27.01.2024 | 20:40


Ministar odbrane upozorava na rastuću pretnju od Trećeg svetskog rata

Foto: Tanjug/AP
MINISTAR ODBRANE VELIKE BRITANIJE UPOZORAVA NA MOGUĆI TREĆI SVETSKI RAT: Šta nas očekuje u narednih pet godina?


Ministar odbrane Velike Britanije, Grant Šaps, izneo je zabrinjavajuće prognoze o potencijalnom izbijanju ratova koji bi mogli da uključe četiri zemlje: Kinu, Rusiju, Severnu Koreju i Iran. Naglasio je da su protivnici Zapada već uveliko u fazi pripreme za rat i da naoružavaju sebe i svoje saveznike, što ostatak sveta dovodi u nepovoljnu situaciju. Ove izjave ukazuju na ozbiljnu zabrinutost zbog mogućeg globalnog sukoba, posebno imajući u vidu da je ministar istakao da se svet kreće iz "posleratnog u predratno" stanje.

Pripreme Velike Britanije za buduće ratove

Grant Šaps je naglasio da se Velika Britanija mora pripremiti za potencijalne ratove koji bi mogli da izbiju u narednih pet godina. On je istakao neophodnost proširenja vojske na oko 120.000 vojnika u roku od tri godine, s obzirom na trenutnih 74.000. Ovo uvećanje vojske trebalo bi da bude praćeno njihovom boljom obukom i naoružanjem. General Ser Patrik Sanders je takođe upozorio na mogućnost mobilizacije britanske javnosti u slučaju rata, posebno ističući potrebu za obučenim i opremljenim građanima za potencijalni sukob sa Rusijom.

Analitičari o rastućoj opasnosti od globalnog sukoba

Doktor David Vering, predavač na Univerzitetu u Saseksu, upozorava da je situacija sada daleko opasnija nego u prethodnim svetskim ratovima. On ističe mogućnost eskalacije regionalnih sukoba, posebno u vezi sa Ukrajinom i Tajvanom. Sa druge strane, urednik za međunarodne odnose Skaj Njuza, Dominik Vaghorn, smatra da i pored rastuće napetosti još uvek ne treba užurbano reagovati, dok vojni analitičar Sajmon Digins ističe da je pretpostavka protiv upotrebe sile izgubljena, što čini situaciju u istočnoj Evropi izuzetno opasnom.

Reakcija Zapada i pripreme za mogući sukob

Važno je istaći da se Zapad suočava sa potrebom da deluje kako bi izbegao Treći svetski rat. Osim toga, potrebno je da vojni i politički lideri prepoznaju stvarnu pretnju i usredsrede se na suočavanje sa njom, umesto da se bave hipotetičkim scenarijima. Takođe, neophodno je da Zapad prepozna potrebu za adekvatnim odgovorom na rastuće izdatke za odbranu Rusije i njenih aktivnosti na međunarodnom nivou.

Kao što možemo videti, izjave britanskih zvaničnika ukazuju na ozbiljnu zabrinutost zbog rastuće pretnje od globalnog sukoba, posebno imajući u vidu promenjenu međunarodnu dinamiku i aktivnosti protivnika Zapada. Sada je na svetskim liderima da preduzmu neophodne korake kako bi izbegli potencijalnu katastrofu i sačuvali mir i stabilnost u međunarodnim odnosima.

(Sky News)

BONUS VIDEO