''GORI'' CRVENO MORE, HUTI NAPALI RAKETAMA AMERIČKE BRODOVE: Napad je samo ''preliminarni odgovor'' na UBISTVO 10 ljudi


IZVOR: Republika/A.G. - 10.01.2024 | 14:22


Pomorske i raketne snage jemenskih oružanih snaga izvele su zajedničku vojnu operaciju sa velikim brojem balističkih i pomorskih projektila i dronova, gađajući američki brod .

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock
''GORI'' CRVENO MORE, HUTI NAPALI RAKETAMA AMERIČKE BRODOVE: Napad je samo ''preliminarni odgovor'' na UBISTVO 10 ljudi

Jemenski Huti napali su danas velikim brojem balističkih i mornaričkih raketa i dronova američki brod u Crvenom moru za koji tvrde da obezbeđuje podršku Izraelu u ratu protiv Hamasa.

Portparol Huta Jahja Sare rekao je na konferencij za novinare da je napad „preliminarni odgovor“ na napad američkih snaga na brodove Huta u nedelju u kojem je ubijeno 10 pripadnika te organizacije, prenosi Rojters.

- Pomorske i raketne snage jemenskih oružanih snaga izvele su zajedničku vojnu operaciju sa velikim brojem balističkih i pomorskih projektila i dronova, gađajući američki brod koji je pružao podršku cionističkom entitetu - rekao je Sare.

Dodao je da će oružane snage Jemena nastaviti da sprečavaju izraelske brodove i brodove koji plove ka lukama „okupirane Palestine“ da se kreću Arapskim i Crvenim morem „sve dok agresija ne prestane“, navodi Al Džazira.

Podsetimo, ranije je Američka Centralna komanda izvestila o napadu hutskih brodova na komercijalni prevoz i američke helikoptere.

Sukob je eskalirao kada su Huti otvorili vatru i pokušali da ukradu teret sa plovila, što je rezultiralo dramatičnim reakcijama američkih snaga.

Američka vojska je izdala saopštenje naglašavajući da je brod poslao drugi poziv u pomoć u manje od 24 sata nakon prvog napada Huta. Obezbeđenje na brodu brzo je reagovalo, uzvrativši vatru, dok su američki helikopteri promptno poslati kako bi podržali pomorske operacije.

BONUS VIDEO