BUDIMPEŠTA POD VODOM: Dunav PODIVLJAO, grad poplavljen! Srbija u stanju pripravnosti, evo da li će ovaj talas STIĆI KOD NAS


IZVOR: Republika - 29.12.2023 | 17:10


Skoro 1.200 kilometara u Mađarskoj je pod uzbunom od poplava, a reka Dunav u četvrtak je dosegla najvišu tačku u Budimpešti

Foto: Tanjug/AP
BUDIMPEŠTA POD VODOM: Dunav PODIVLJAO, grad poplavljen! Srbija u stanju pripravnosti, evo da li će ovaj talas STIĆI KOD NAS

Reka Dunav dostigla je kraj Budimpešte čak 6,93 metra, što je najviši njegov nivo od 2013. godine.

Skoro 1.200 kilometara u Mađarskoj je pod uzbunom od poplava, a reka Dunav u četvrtak je dosegla najvišu tačku u Budimpešti.

Generalni direktorat za vodoprivredu Mađarske saopštio je da je "zabeležena velika količina padavina u pritokama Dunava i sneg se topio zbog blagog, ali vlažnog vremena, pa je poplava došla ranije u ovu zemlju.

Kao razlog poplava navode se veoma obilne padavine u centralnoj Evropi i topljenje snega u Bavarskoj.

Kako je saopšteno iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, Dunav je danas na najvišoj tački kod Apatina i to na 617 centimetara, a u narednim danima očekuje se umereni porast.

Najviši nivo se očekuje u ponedeljak, 1. januara, i to oko 655 cm, a granica vanredne odbrane od poplave na ovom mestu iznosi 750 centimetara.

Vodostaj Dunava je u porastu do Slankamena, nizvodno u stagnaciji i manjem opadanju sa tendencijom porasta naredna četiri dana, a vodostaj Tise je u stagnaciji sa tendencijom manjeg porasta naredna četiri dana.

Kada je reč o vodostaju Save, on je, prema podacima RHMZ-a, u opadanju sa tendencijom opadanja naredna četiri dana.

"Vodostaj na Dunavu je u domenu visokih, na Savi u domenu od srednjih do visokih, na Tisi u domenu srednje visokih, a na Velikoj Moravi u domenu niskih vrednosti za ovo doba godine", navode iz RHMZ-a, prenosi Blic.

BONUS VIDEO: