NIZAK UDARAC AMERIKE! Bajden potpisao novu naredbu, a tiče se Rusije!


IZVOR: Republika - 22.12.2023 | 18:19


Sjedinjene Američke Države će smatrati odgovornim institucije koje ne sprovedu odgovarajuće mere, upozorio je američki državni sekretar.

Foto: Tanjug/AP
NIZAK UDARAC AMERIKE! Bajden potpisao novu naredbu, a tiče se Rusije!

Predsednik SAD Džozef Bajden potpisao je danas izvršnu naredbu o proširenju mogućnosti Sjedinjenih država da sankcionišu finansijske institucije koje se nalaze van Rusije, a koje olakšavaju transakcije koje uključuju rusku vojno-industrijsku bazu, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

- Nova naredba takođe daje Sjedinjenim Američkih Državama ovlašćenje da zabrane uvoz određene robe iskopane, proizvedene ili požnjevene u Rusiji, čak i ako je značajno transformisana u trećoj zemlji - rekao je Blinken, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Prema njegovim rečima, današnja akcija podvlači potrebu da finansijske institucije širom sveta obezbede sprečavanje aktivnosti koje podržavaju ruske ratne napore i primenjuju prakse koje ih štite od eksploatacije od strane ruskih mreža nabavki.

- Sjedinjene Američke Države će smatrati odgovornim institucije koje ne sprovedu odgovarajuće mere - upozorio je američki državni sekretar.

On je istakao da su SAD, zajedno sa saveznicima i partnerima, posvećene smanjenju ruske zloupotrebe međunarodnog finansijskog sistema, za finansiranje rata u Ukrajini.

Podsećamo, 5. decembra Sjedinjene Države su uvele sankcije jednom Belgijancu koji je bio uključen u nabavku elektronike za rusku vojsku, njegove kompanije, te grupu beloruskih preduzeća i osobe povezane sa ruskom invazijom na Ukrajinu.

Kancelarija za kontrolu strane imovine pri Sekretarijatu za finansije sankcionisala je mrežu, na čijem čelu je Hans De Giter, koja obuhvata devet entiteta i pet pojedinaca u Rusiji, Belgiji, Kipru, Švedskoj, Hong Kongu i Holandiji. Optuženi su da su bili uključeni u nabavku vojne opreme za Rusiju.

Bonus video