PRETI NAM KOLAPS PRIRODE: Da li čovečanstvo može da preživi do 2050. godine? Naučnici iznose alarmantne prognoze!


IZVOR: M.Đ. - 03.12.2023 | 09:35


Naučnici širom sveta upozoravaju da će kontinuirano uništavanje prirode do sredine ovog veka imati ozbiljne posledice.

Foto: pixabay.com
PRETI NAM KOLAPS PRIRODE: Da li čovečanstvo može da preživi do 2050. godine? Naučnici iznose alarmantne prognoze!

Prema njihovim prognozama, postoji pet glavnih faktora gubitka prirode koji će dovesti do ozbiljnih šokova u snabdevanju hranom i pijaćom vodom, nestanka jedinstvenih vrsta i gubitka ključnih predela za ljudsku kulturu i slobodno vreme. Ovi faktori uključuju uništavanje ekosistema, promene korištenja zemljišta, invazivne vrste, prekomerni izlov riba, nagomilavanje plastike, hemikalija, pesticida i veštačkih đubriva u prirodnim ekosistemima, kao i ugrožavanje podzemnih voda.

Stručnjaci sa svih kontinenata upozoravaju da nepreduzimanje mera do sredine veka može rezultirati izumiranjem brojnih biljnih i životinjskih vrsta, širenjem invazivnih vrsta, plastičnim zagađenjem velikih razmera, opadanjem ribljih populacija i nestajanjem šuma. Aleksandre Antoneli, naučni direktor u Kraljevskom botaničkom vrtu u Londonu, izražava zabrinutost zbog beskrajnog uništavanja prirodnih ekosistema u Brazilu, ističući da vreme ističe i da je neophodno hitno delovanje kako bi se sačuvala bioraznolikost.

Istraživači procenjuju da je čovečanstvo u poslednjih 10.000 godina iskrčilo oko trećinu svih šuma kako bi stvorilo poljoprivredno zemljište, uništavajući ključne ekosisteme poput tropskih kišnih šuma. Ema Arčer, profesorka geografije i nauke o životnoj sredini na Univerzitetu u Pretoriji, ističe da se predeo Karu u Južnoafričkoj Republici menja, oblikovan promenom poljoprivrednih sistema, povećanim ulaganjima u rudarstvo i obnovljivu energiju i klimatskim promenama.

Najmanje 3.500 štetnih invazivnih vrsta zabeleženo je na globalnom nivou, šire se pomoću ljudskih putovanja i trgovinom, a igraju sve veću ulogu u prirodnim katastrofama. Anibal Pošar, profesor šumarstva na Univerzitetu Konsepsijon, ističe da će Čile do 2050. godine "izgubiti svoju ekološku jedinstvenost i biće manje prikladan za prirodu i ljude" ako se nešto ne preduzme.

Stručnjaci ističu da nagomilavanje ovih supstanci u prirodnim ekosistemima predstavlja ozbiljnu pretnju bioraznolikosti i zahteva hitnu akciju. Dr. Markus Eriksen, suosnivač Instituta 5 Gžajrs, naglašava važnost snažnog globalnog sporazuma UN o plastičnom zagađenju kako bi se izbeglo preplavljivanje ključnih ekosistema s više otpada.

Federiko Mađi sa Univerziteta u Sidneju upozorava da se na svetskim usevima i poljima svake godine zbog kontrole neželjenih biljaka, gljivica i bakterija koristi oko tri miliona tona pesticida. Ostaci pesticida održavaju svoju bitnu funkciju, smanjujući bioraznolikost gde god se transportuju, ističe Mađi.

BONUS VIDEO: