ZBOG LEKA ZA TRUDNICE NA HILJADE BEBA ROĐENO SA DEFORMITETIMA! Država se javno izvinila svima!


IZVOR: Republika/A.D. - 29.11.2023 | 14:56


U periodu od deset godina zbog leka za trudnice koje su pile protiv mučnine na hiljade beba je rođeno sa deformitetima.

Foto: Profimedia, pixabay.com
ZBOG LEKA ZA TRUDNICE NA HILJADE BEBA ROĐENO SA DEFORMITETIMA! Država se javno izvinila svima!

Država Australija je danas uputila zvanično izvinjenje svim žrtvama leka ''taliomid'' koji se koristio u periodu od deset godina i kod dece širom sveta izazvao deformitete.

Naime, lek koji se koristio za jutarnje mučnine trudnica i nezanicu, prodavao se bez recepta od 1950. do 1960. godine

Ovaj period se naziva "talidomidska tragedija".

- Dugujemo izvinjenje Australijancima, žrtvama talidomida, danas se konačno izvinjavamo svima za najmračniji istorijski trenutak - rekao je premijer Antoni Albanese na 62. godišnjici od povlačenja leka sa tržišta.

Tokom deset godina ovaj lek je koristilo oko pet miliona žena u 50-ak država. Imao je užasan učinak na fetus. Povučen je sa tržišta 1961. godine, a u periodu od deset godina je rođeno između 10.000 i 20.000 dece sa deformitetima, tačnije, nerazvijenim delovima ruku, nogu, šaka i stopala, pričvršćenim za trup. Rađala su se i deca sa teškim poremećajima unutrašnjih organa i izobličenog lica.

Skandal sa talidomidom dogodio se u mnogim zemljama, uglavnom u Evropi, ali ne i u SAD.

Frensis Kelsi, farmakolog koji je radio u američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA), smatrala je da su podaci o bezbednosti talidomida nedovoljni i zatražila dodatne studije o njegovoj štetnosti. Kelsi je svojim odgovornim oprezom i nepopustljivošću pred zahtevima farmaceutskih kompanija sprečila tragediju talidomida u SAD, prenosi Telegraf.

BONUS VIDEO