ČOVEK BEZ DUŠE! STRAVIČNE REČI BIVŠEG OBAMINOG SAVETNIKA ZA BEZBEDNOST: "Ako smo ubili 4.000 palestinske dece, to nije dovoljno"


IZVOR: Republika - 22.11.2023 | 11:22


Stjuart Seldovic, bivši savetnik za bezbednost Bele kuće, izazvao je brojne reakcije nakon što su objavljeni video snimci na kojima se vidi kako on islamofobično vređa prodavca halal proizvoda u Njujorku. Bivši zvaničnik Bele kuće, koji je služio u administraciji predsednika SAD Baraka Obame, nazvao je prodavca "teroristom" i izneo niz uvreda na njegov račun.

Foto: Printscreen X @itslaylas
ČOVEK BEZ DUŠE! STRAVIČNE REČI BIVŠEG OBAMINOG SAVETNIKA ZA BEZBEDNOST: "Ako smo ubili 4.000 palestinske dece, to nije dovoljno"

Video snimci su postali viralni nakon što ih je jedan student sa Kolumbije objavio na platformi X (Tviter).

 

Na snimcima se vidi kako Seldovic grdi prodavca na Aper Ist Sajdu, nazivajući ga "neznalicom" i govoreći mu da je "neznalica" jer radi na kiosku za hranu. Takođe, bivši savetnik Bele kuće je izneo i islamofobične komentare o muslimanskom proroku Muhamedu, nazivajući ga silovateljem i izjavivši da bi trebalo ubiti još palestinske dece u sukobima između Izraela i Hamasa.

U video snimcima se vidi i kako Seldovic preti prodavcu da će poslati njegovu fotografiju svojim "prijateljima u službi za imigraciju" i egipatskim bezbednosnim službama, kako bi ga tamo mučili. Ovaj incident se, kako se navodi u tekstu, dešavao u toku otprilike dve nedelje, a Seldovic je navodno maltretirao prodavca na uglu istočne 83. ulice i Druge avenije.

 

 

- Ako smo ubili 4.000 palestinske dece, to nije dovoljno - rekao je Seldovic u jednom od snimaka objavljenih u utorka na platformi X (Tviter), koji je postao viralan.

Kada je prodavac pokušao da se brani, rekavši da ne govori engleski, Seldovic ga je još više vređao i optuživao da podržava Hamas i ubijanje dece. Prema podacima izvršne direktorke UNICEF-a Ketrin Rasel, u izraelskim vazdušnim napadima ubijeno je preko 5.000 palestinske dece u Gazi od početka rata između Hamasa i Izraela 7. oktobra.

Nakon što su objavljeni sporni video snimci, mnoge organizacije i pojedinci osudili su ponašanje Seldovica i izrazili zabrinutost zbog rastućeg islamofobije u svetu. Seldovic se za sada nije oglasio povodom ovog incidenta.

 

BONUS VIDEO: