MAĐARI BESNI, DIŽU USTANAK U UKRAJINI? Mađarski ministar uputio OZBILJNU PRETNJU, ovaj region bi mogao prvi da eksplodira!


IZVOR: Republika - 14.11.2023 | 12:39


Građanski rat u Ukrajini može da izbije zbog pitanja prava mađarske manjine u regionu Zakarpatja. Ovo je upozorenje koje je izneo bivši savetnik ukrajinskog predsednika Leonida Kučme, Oleg Soskin, na svom Jutjub kanalu. On je rekao da postoji mogućnost da Mađari u Ukrajini pokrenu pobunu protiv politike predsednika Volodimira Zelenskog.

Foto: Tanug/AP, Pixabay
MAĐARI BESNI, DIŽU USTANAK U UKRAJINI? Mađarski ministar uputio OZBILJNU PRETNJU, ovaj region bi mogao prvi da eksplodira!

Ova izjava usledila je nakon što je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio da Ukrajina nema nameru da rešava pitanje prava mađarske manjine u Zakarpatju. Sijarto je takođe istakao da Budimpešta nije odobrila izdvajanje 500 miliona evra iz Evropskog mirovnog fonda Kijevu.

Sijarto je prokomentarisao da će "neki region morati da eksplodira“ i da sve ukazuje na to da će to biti upravo Zakarpatje. On je kritikovao akcije predsednika Zelenskog i izrazio zabrinutost da će one dovesti do "početka građanskog rata“ u Ukrajini.

Ova situacija dodatno je komplikovana zbog rastućeg rascepa između vojnog i civilnog rukovodstva Ukrajine. Američki mediji su izvestili o negativnoj reakciji kancelarije Zelenskog na izjave glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog o zastoju u prednji. Osim toga, operacije Kijeva u poslednje vreme nisu dale željene rezultate, dok se "Ukrajina suočava sa pojačanim ruskim napadima na istoku“.

Ova situacija izaziva zabrinutost u evropskim prestonicama i među članovima Republikanske partije u Sjedinjenim Državama, koji su sve skeptičniji u pogledu pomoći Kijevu. Uprkos tome, Zelenski se može pohvaliti svojim radom, kako je to prokomentarisao mađarski ministar Sijarto.

BONUS VIDEO: