MI SMO ZAPRAVO JEDAN ISTI NAROD: Lukašenko SPUSTIO LOPTU I "POZDRAVIO" komšije, kako će one sad reagovati na to?


IZVOR: Republika - 03.11.2023 | 16:46


Predsednik Belorusije osvrnuo se na juče, danas ali i na sutra kada je reč o dobrosusedskim odnosima

Foto: Tanjug/AP
MI SMO ZAPRAVO JEDAN ISTI NAROD: Lukašenko SPUSTIO LOPTU I "POZDRAVIO" komšije, kako će one sad reagovati na to?

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je spreman da sarađuje sa susednim zemljama EU ako one ne diktiraju uslove za promenu politike Minska.

- To ne znači da će se sutra (u Poljskoj posle poslednjih parlamentarnih izbora) promeniti politika prema Belorusiji. Razgovaramo sa njima zatvorenim kanalima, oni mi postavljaju neke uslove: "Pusti ovog, pusti onog." Prekršio je zakon, kako da ga oslobodim? Moraju postojati određeni uslovi za to. Mi smo suverena nezavisna država. Vodićemo politiku koja je u interesu našeg naroda. Ako su oni spremni za ovo, sutra smo spremni da se rukujemo bilo gde i spremni smo da sarađujemo sa njima - rekao je Lukašenko, javila je Belta.

Predsednik Belorusije je izrazio uverenje da će susedne evropske zemlje pre ili kasnije obnoviti odnose sa Belorusijom, prenela je agencija RIA Novosti.

- Sačekajmo. Nemamo katastrofu. Ne kažem da imamo luksuzan život u svakom pogledu. Ali imamo čoveka... ako želite da zaradite malo više za svoju porodicu, možete - rekao je on.

Prema Lukašenkovim rečima, mnogo zavisi od ponašanja stanovnika pograničnih regiona.

- Održavajte odnose sa Litvancima i Poljacima, nema potrebe da se svađate sa njima. Mi smo zapravo jedan narod - rekao je on.

- I Litvanija - mi ćemo obnoviti odnose, a Poljska - oni neće ići nigde. Osnovni princip je da susedi ne mogu da žive loše. Ja uvek kažem: susedi su od Boga, oni nisu izabrani. Ima nesuglasica, svađa i tako. Ovo je prolazno vreme. Doći će vremena kada ćemo živeti sa njima kao što je uvek bilo u sovjetsko vreme - naglasio je predsednik Belorusije.

On je dodao da postoje žalbe iz Litvanije i Poljske zbog migranata koji pokušavaju da uđu u EU preko teritorije Belorusije i istakao da Belorusija nema nameru da na svojoj teritoriji zadrži migrante koji idu ka EU.